НОВОСТИ

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом: Они нам помажу да свијет гледамо другим очима

21/03/2022

Поводом Свјетског дана особа са Дауновим синдромом на Универзитетском клиничком центру организована је свечана конференција “Дјеца сунца” на којој су представљена све активности које проводе у у склопу Даун Синдром центра Бањалука.

 

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом

 

Амбасадор ове установе, директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић исказао је посебно задовољство што су њега изабрали да буде њихов представник, те да су ови малишани промијенили његов поглед на свијет.

“Данас је посебан дан у насој установи ,то су наши другари којима се ја највише обрадујем. Већ годинама сам њихов амбасадор. Кренуло је са циљем да им помогнем, а заправо су они мени помогли да свијет гледам другим очима.

Када видимо да они овако весело гледају на сваку ситуацију, онда и ми треба живот да посматрамо много љепше”, рекао је Ђајић.

Истакао да им је у плану да у скорије вријеме отворе једну посластичарницу која ће да запосли особе са Дауновим синдромом.

“Наш циљ је радна рехабилитација, спремили смо им дипломе конобара и кувара, отварамо један кафић који ће имати за циљ да они остварује интеракцију са другим особама”, навео је Ђајић.

Зоран Јелић, предсједник Даун Синдром центра рекао је да се овакве особе највише гледају са предрасудама, те да путем разних активности попут отварања ове посластичарнице желе показати да и они могу да припомогну друштву.

 

Зоран Јелић

 

“Погрешни ставови су нешто са чим се највише боре. Родитељи тако усвоје став, мисљење и не покушавају да побољшају њихов живот. Ми желимо да ријешимо предрасуде, они могу све што и други људи”, рекао је Јелић.

Додаје да су се захваљујући њиховом амбасадором проширили и на друге континенте, те се повезали са студентима који су радили са особама са Дауновим синдромом.

Да је битно подићи свијет о особама са Дауновим синдромом потврдили су и из Министарства породице, омладине и спорта наводећи да ће помоћи свакоме коме је помоћ потребна.

“За нас нема разлике. Ми се увијек трудимо да будемо ту за све особе, не само за особе са Дауновим синдромом “, рекла је Босиљка Бошњак из овог министарства.

О својим активностима причали су и чланови Центра Александра Лакић и Кристијан Зељковић.

“Ми волимо да плесемо, кувамо, правимо палачинке, глумимо. Данас смо спремили плес за све”, рекли су они.

Остале Вијести