НОВОСТИ

Док нестале Србе нико и не тражи, имена Бошњака изложена у центру Бањалуке

30/08/2022

Нестале Србе су занемарили, а данас, уз одобрење града Бањалука, из Института за нестала лица БиХ су изложили имена Бошњака у центру највећег града Републике Српске. Тамо је требало да се обрати и градоначелник Бањалуке. На крају није дошао, а није искључено да је одустао кад је видио какве реакције стижу. Касније се правио да није знао шта се дешава у граду чији је први човјек.

 

Имена Бошњака изложена у центру Бањалуке

Имена Бошњака изложена у центру Бањалуке

 

“Нисам упућен, заиста нисам упућен у ком правцу. Просто много је активности, не знам да ли је стигао неко испред Града да буде или других установа, заиста не могу све да испратим”, рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

 

 

То је чин издаје Републике Српске и покушај нове “Сребренизације”, порука је из бањалучког ГрО СНСД-а. Подсјећају градоначелника да су Бањалука и институције часно изнијели терет Одбрамбено-отаџбинског рата.

“Оштро осуђујемо овакав квинслишки потез недостојног градоначелника града који је град херој, бастион слободарства Крајине и шире. Њему и његовим западним и сарајевским менторима поручујемо: нема проласка малициозних идеја и дјела, јер народ и Бањалука то нису и никада и неће дати”, поручили су из ГО СНСД-а Бањалука.

 

Није спорно само то што из Града ово одобравају, већ што из Института стижу и овакве изјаве:

 

“Нити смо бројали до сада пронађене особе по имену и презимену, нити ћемо то радити ни у наредном периоду. Сваку информацију, то је један такмичарски дух између истражитеља”, рекао је Мујо Хаџиомеровић. предсједавајући колегија директора Института за нестала лица БиХ.

Ако је то за бх Институт такмичење и игра, за породице несталих Срба и Републички центар није. Док из Института тврде да нестале не гледају кроз националност, статистика показује другачије. 4.100 – то је број пронађених лица од завршетка рата до 2008. године када је процес тражења несталих био на нивоу Републике Српске. Када је надлежност пренесена на бх ниво, за 14 година пронађено је 260 лица. Данашњим догађајем додатно иритирају и провоцирају породице које траже своје нестале.

“Ја то могу искључиво да схватим као једну провокацију за српске жртве. Идите на терен тражите нестале, а немојте да митингујете овдје по Бањалуци! Нажалост, очигледно ии з Бањалуке овдје градоначелник подржава тај Институт који годинама занемарује тражење несталих лица српске националности”, рекао је Милорад којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих.

 

Када дајете легитимитет штетном и срамном дјеловању Института, то је континуитет издајничке политике, категорична је Сњежана Новаковић Бурсаћ.

 

“Тај Институт већ десетак година има потпуно нелегалну управљачку структуру, да у њој сједе и сада у Колегијуму директора представници СДС-а и ПДП-а, да је та и такав Колегијум потписао срамни списак на само 17, како су они назвали, грађана Сарајева страдалих на Казанима, да је та и такав срамни списак послужио за онај још срамнији споменик и да је, изгледа, захваљујући том таквом споменику госпођа Бењамина Карић добила на поклон од Драшка Станивуковића чесму у Бањалуци”, рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Институт за тражење несталих кочи тражење Срба како би том опструкцијом спријечио процесуирање починилаца злочина, односно ослободио њихове убице од одговорности, поручују из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.

извор: atvbl.rs

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести