НОВОСТИ

Анализирати стање и побољшати права борачких категорија

04/07/2023

Република Српска издваја велика средства за рјешавање питања борачких категорија, али је потребна анализа стања у овој области како би се омогућило да дође до најбољих рјешења и побољшања стања, те да се та средства искористе још рационалније, речено је на састанку Радне групе за израду анализе стања у области борачко-инвалидске заштите Српске.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић рекао је да је крајње вријеме да се раде суштинске ствари које могу да помогну одређеним борачким категоријама. Нагласио је да се годишње издваја готово 100 милиона КМ, али да и даље има незадовољних.

 

Егић каже да Борачка организација има четири захтјева – запошљавање дјеце погинулих бораца, помоћ лицима који су у поступцима пред судовима у БиХ, повећање личне инвалиднине пет плус пет одсто до краја ове године, те повећање мјесечног борачког додатка.

 

У организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата кажу да ће подржати сваки приједлог који води побољшању стања у области борачко-инвалидске заштите, али уз образложење на који начин и којим новцем се то може реализовати.

 

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да је ова организација предлагала и рекатегоризацију јер се у пракси показало да има много тога што би могло да се унаприједи.

 

– Проблеме треба рјешавати смислено, системски, на организован и аналитичан начин. Подржаћемо сваки приједлог који води побољшању стања у области борачко-инвалидске заштите, али уз образложење на који начин и којим новцем се то може реализовати – истакао је он.

 

Генерални секретар Организације „Ветерани Српске“ Александар Недић рекао је да да став Радне групе представља легитимне захтјеве бораца.

 

Представници организација усагласили су да треба дефинисати начин да се новац корисније утроши, као и да би сви приједлози требало да прођу анализу, како би се према надлежним могло изаћи са заједничким ставом и захтјевима.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести