НОВОСТИ

Бањалука: Наређена обустава измјене регулационог плана “Центар алеја”

11/09/2024

Републичка урбанистичко-грађевинска инспекција наредила је Одјељењу за просторно уређење града Бањалука да обустави измјене дијела Регулационог плана “Центар алеја” због утврђених неправилности.

Из Републичке управе за инспекцијске послове саопштено је да је инспекцијском контролом утврђено да предметни план није у складу са документом вишег реда, односно са важећим Просторним планом града, док важећи градски Урбанистички план не третира предметно подручје.

 

Најзначајнија промјена која је уочена у предметном регулационом плану јесте што је према важећем регулационом плану планирана изградња предшколске установе и основне школе са спортским теренима, док се измјеном потпуно укида објекат школе са спортским теренима, а предвиђа изградња стамбено-пословног објекта, док је објекат предшколске установе знатно умањен, како габаритима, тако и спратношћу.

 

Важећи Просторни план је у текстуалном дијелу јасно дефинисао потребу изградње објекта основне школе у насељу Центар алеја, док се новим планским рјешењем он потпуно укида.

 

Ово је у супротности са одредбама Закона о уређењу простора и грађењу којим је прописано да документ просторног уређења нижег реда, односно ужег подручја мора бити усаглашен са документом просторног уређења вишег реда, односно ширег подручја, а документи сусједних подручја морају да се међусобно усаглашавају.

 

Такође, у поступку доношења регулационог плана нису предочени одговори носиоца израде плана у писаној форми на приједлоге, примједбе и мишљења пристигла током јавног увида.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести