НОВОСТИ

Обиљежено 30 година од формирања Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса

12/09/2021

У бањалучкој касарни “Козара” данас је обиљежено 30 година од формирања Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/, чијих је 69 припадника дало животе за Републику Српску.

 

Раденко Пузић

Раденко Пузић

 

Парастос је служен у Капели јасеновачких новомученика, а потом су представници породица погинулих, ратни саборци и представници Трећег /Република Српска/ пука положили вијенце код паноа са именима и фотографијама погинулих припадника Првог батаљона Војне полиције.

Предсједник Борачке организације Града Бањалука Горан Рогић рекао је Срни да је Први батаљон Војне полиције једна од елитних јединица Првог Крајишког корпуса Војске Републике Српске која се налазила у најжешћим борбеним ситуацијама.

Рогић је рекао да је 69 припадника овог батаљона дало животе за Републику Српску, истичући да, чувајући успомену на њихов лик и дјело, чувамо и Српску.

Предсједник Удружења “Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске” Раденко Пузић рекао је Срни да је током ратних дејстава погинуло 69 припадника овог батаљона, док их је 427 рањено, неки и више пута.

Он је истакао да је Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске једини батаљон у ВРС који је током одбрамбено-отаџбинског рата два пута одликован Орденом Немањића и Медаљом Петра Мркоњића.

Пузић каже да је Удружење формирано да би његовало културу сјећања и памћења на ратни пут Првог батаљона и погинуле борце ове јединице.

– Ми требамо да причамо нашој дјеци и унуцима да историју не пише неко други, него српски борци који су учествовали у одбрани Републике Српске – поручио је Пузић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести