НОВОСТИ

Бањалука: Обиљежавање 26 година од страдања Срба у „Олуји“

05/08/2021

У више мјеста у Републици Српској од данас до суботе, 7. августа биће обиљежено 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја” 1995. године, најављено је из Документационо-информационог центра “Веритас”.

 

 

Према програму обиљежавања, данас ће у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци бити служен парастос страдалим Србима, а потом је предвиђено полагање вијенца на споменик страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу.

Сутра ће у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду у 10.00 часова бити служен парастос страдалим Србима, у 10.45 часова са “моста спаса” биће спуштени вијенци у ријеку Уну, а у 11.45 часова код Спомен крста у Сводни планиран је помен и полагање вијенаца.

У суботу, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести гдје је хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, у 11.00 часова биће служен парастос и положени вијенци на спомен-крст, а у 12.00 часова организована посјета Спомен-соби у Дринићу.

Организатор обиљежавања је Веритас у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом.

У акцији “Олуја” у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а њих око 2.000 је погинуло и нестало.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести