НОВОСТИ

“Донијели побједу и слободу” Обиљежен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године

20/11/2022

Служењем молебана несталим и погинулим борцима и цивилима Првог свјетског рата у бањалучком Храму Христа Спаситеља и свечаним програмом обиљежен је Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

 

Дан уласка Српске војске у Бањалуку

Дан уласка Српске војске у Бањалуку фото: Срна

 

Положени су вијенци на Споменик бану Милосављевићу.

-Велики број Срба са ових простора жртвовао се и ставио је своју отаџбину изнад свог живота, а управо та жртва их је учинила вјечнима. Не само да су били учесници Великог рата, они су били ти који су донијели побједу и слободу – поручио је градски менаџер Бојан Кресојевић.

– Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Дан уласка српске војске у Бањалуку један од најважнијих датума историје Срба са ове стране Дрине, јер је на данашњи датум прекинуто вишевјековно ропство нашег народа. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да су наши преци заслужни за слободу коју и данас имамо.

– Слава јунацима који су прешли тежак пут од Крфа до Триглава и српском народу донијели слободу – рекао је Стевандић.

Обиљежавање 104. годишњице Уласка српске војске 1918. године организовали су Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Републике Српске и Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Републике.

Град Бањалука ће сутра, 21. новембра полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија, обиљежити „Дан ослобођења Бањалуке 1918. године“.

 

извор: српскаинфо

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести