НОВОСТИ

Илић: Позивам запослене у вртићима да раде

20/10/2022

Иако је одлука о штрајку бањалучких вртића незаконита јутрос је родитеље и малишане дочекало непријатно изненађење. На вратима су их дочекали натписи о томе да је од данас, 20. октобра па до испуњена захтјева радника Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, у овој установи штрајк. Радници бањалучког Центра који траже повећање плата од 50 КМ и закључивање колективног уговора одлучили су јуче на састанку чланова Синдикалне организације да од данас ступају у штрајк, јер Град није испоштовао њихове додатне захтјеве.

 

 

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић позвао је раднике бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање, који су јутрос ступили у штрајк, да се врате на своја радна мјеста јер је њихов посао један од одговорнијих у граду.

– Поштујем њихову вољу да им плате буду веће, али чињеница је да су им плате редовне и да не могу да се пореде са радницима који по три мјесеца немају плату – изјавио је Илић Срни.

Он је рекао да се захтјеви радника Центра могу ријешити реалокацијом средстава, с обзиром на то да је неизвјесно када ће бити усвојен ребаланс градског буџета.

– Скупштина града може реаговати на предложену реалокацију средстава од градоначелника, чиме би била обезбијеђена финансијска средства за Центар. Ребаланс буџета је политички документ и за њега је потребна политичка сагласност и очекујем да, када се испуне и политички и економски услови, ребаланс буде усвојен и у оквиру њега обезбијеђено повећање средстава за Центар – нагласио је Илић.

Илић је напоменуо да ће у уторак, 25. октобра, бити одржана сједница Скупштине града и да ће бити прихваћена евентуална допуна дневног реда уколико садржи тачку о реалокацији средстава за Центар за предшколско васпитање и образовање.

Он је поручио да нема проблем да се одазове састанку на којем ће бити разговарано о проблемима радника Центра, али да не прихвата уцјене ни од представника синдиката ни директора Центра Јелене Куртиновић нити градоначелника Драшка Станивуковића.

– Неколико пута сам позвао и представнике синдиката и градоначелника и директора Центра да разговарају и пронађу најбоље рјешење, јер овакви моменти не доносе ништа добро, прије свега дјеци, ни родитељима ни радницима – рекао је Илић.

Илић је оцијенио да је неприхватљиво да се представници кабинета градоначелника, који су данас присуствовали конференцији за новинаре представника синдиката, мијешају на такав начин, јер би синдикат требао да буде независан од власти.

Радници захтијевају повећање од 50 КМ које им је обећано за августовску плату, закључивање колективног уговора којим би им плате биле додатно повећане, као и да свако повећање примања запослених у Градској управи прати исто повећање за раднике овог центра.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести