НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Недјеља премијере филма „Синови Српске“ у Бањалуци

25/06/2021

Документарни филм Синови Српске” о Првој гардијској моторизованој бригади Главног штаба Војске Републике Српске, о њеном ратном путу и доприносу у стварању Републике Српске, биће премијерно приказан у недјељу, 27. јуна, у Бањалуци.

 

 „Синови Српске"

Документарни филм „Синови Српске”

 

Овај документарни филм, у режији Миодрага Зарковића из Београда, настао је као идејни пројекат Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске да се на непосредан начин ода пошта страдалим припадницима ове бригаде.

Премијера филма заказана је у 18.00 часова у великој сали Банског двора, потврдио је данас Срни предсједник Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Предраг Аћимовић.

Аћимовић је раније рекао Срни да је ово удружење у фебруару прошле године дошло на идеју да сними документарни филм о бригади која је била заборављена и о којој се мало знало након рата.

Он је навео да је ова бригада основана на Богојављење 1993. на Хан Пијеску, а у јулу исте године се, након операције “Лукавац”, дислоцира у Калиновик.

У филму „Синови Српске” биће приказан ратни пут Прве гардијске моторизоване бригаде на бројним ратиштима и војним акцијама у којима је учествовала од њеног оснивања до краја рата.

„То су ратишта око Горажда и Жепе, акције „Церска 93“, „Лукавац 93“, оловско ратиште, бихаћко ратиште и, оно за шта је Гарда највише везана пошто је највећи дио свог ратног пута провела тамо – на планинама Трескавица и Бјелашница. У овом филму желимо да прикажемо истину о младим гардистима, младим војницима који су заједно са својим командним кадром и старим гардистима ратовали и допринијели стварању и одбрани Републике Српске”, рекао је Аћимовић.

ВЕЋИНА ОД 240 ПОГИНУЛИХ ГАРДИСТА БИЛА У ДОБИ ОД 18 ДО 20 ГОДИНА

Он је истакао да је Прва гардијска моторизована бригада дала немјерљив допринос, што се, прије свега, огледа у чињеници да су већина од око 240 погинулих гардиста били млади момци од 18, 19 или 20 година.

„Овим филмом желимо да заувијек одамо почаст њима и задржимо сјећање на њих”, нагласио је Аћимовић.

Он је навео да је ово документарни филм у коме ће о својим искуствима говорити, између осталих, некадашњи командант Прве гардијске моторизоване бригаде пуковник Здравко Самарџић, некадашњи начелник Штаба бригаде Мирко Тривић, као и Сњежана Којадиновић, која је била једна од ријетких гардисткиња, од оснивања бригаде, па до самог краја рата.

„У филму о својим искуствима у том ратном периоду говориће и млади гардисти, говориће и припадници старијих генерација гарде који су од оснивања Бригаде били у њој”, рекао је Аћимовић.

Он је додао да се у филму налазе и гости, некадашњи амерички политичари и новинари који су, на неки начин, свједочили о жигосању Срба 1992. године као ратних злочинаца и агресора.

„Желимо да прикажемо да Срби нису агресори нити су дивљаци или убице, него да је то само народ који је бранио своја вјековна огњишта, који је био изложен стравичним ударима НАТО-а, па тако имамо неколицину погинулих гардиста у НАТО бомбардовању касарни у Калиновику”, истакао је Аћимовић.

Он је навео да се у филму “Синови Српске” појављују и политички аналитичар и историчар Небојша Малић поријеклом из Сарајева и Дарко Танасковић из Београда, који говоре о њиховим запажањима ратних дејстава 1992-1995. године на подручју Српске и свему што је претходило стварању Републике Српске.

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске основано је 27. априла 2019. године и тренутно броји око 800 чланова.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести