НОВОСТИ

Професори ФПН-а одбацују Инцков наметнути закон

29/07/2021

Професори Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Жељко Будимир, Владе Симовић, Невенко Врањеш и декан Ранка Перић Ромић одбацују наметнути закон одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка.

 

Професори Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Жељко Будимир, Владе Симовић, Невенко Врањеш и декан Ранка Перић Ромић

Професори Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Жељко Будимир, Владе Симовић, Невенко Врањеш и декан Ранка Перић Ромић

 

За декана ФПН-а Ранку Перић Ромић наметнути закон одлазећег високог представника у БиХ је апсурд јер, каже, “ако би се закон примјењивао и ако би се неко у будућности бавио овим питањем био би кривично гоњен”.

Са увођењем вербалног деликта не слаже се професор међународних односа на ФПН-у Жељко Будимир.

„Од петка је БиХ тоталитарно друштво, до сада је била протекторат. Ово је одлука која се односи на цијели народ. Закон има елементе расизма“, истакао је Будимир.

Професор на ФПН-у Невенко Врањеш упутио је подршку руководству Републике Српске на одбацивању наметнутог закона.

„Овакав закон се не може прихватити. Занемарено је 30.000 српских жртава. Ово је антицивилизацијска норма“, изјавио је Врањеш.

Професор на ФПН-у Владе Симовић је нагласио да су низ одлука и наметнутих рјешења биле такве да су стварале међунационалне и међупартијске конфликте.

„Одлуке високих представника обесмишљавале су парламентаризам и демократију. Законе је доносио актер који није носилац суверенитета у БиХ. Доношење одлука мора да се врати у Парламент. Одлуке морају бити производ консензуса изабраних представника“, закључио је Симовић.

Извор: РТРС

Остале Вијести