НОВОСТИ

Сутра у Бањалуци обиљежавање 29 година од смрти 12 беба

21/05/2021

У Бањалуци ће сутра бити обиљежено 29 година од смрти 12 беба у Клиничком центру Бањалука због недостатка кисеоника, најављено је из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

 

Споменик 12 беба

Споменик 12 беба

 

У 10.00 часова биће служен парастос и положено 12 ружа на споменик 12 беба на Новом гробљу, док ће у 11.00 часова бити положено цвијеће на Спомен-обиљежје “Живот” поред зграде “Пошта Српске”.

 

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови изнад БиХ, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

 

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

 

Као датум oбиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.

 

Организатор обиљежавања је Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести