НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Ђуричић: Одазваћу се позиву уколико га доставе институције Српске, али не и СИПА

29/07/2021

Новинар РТРС-а Бранимир Ђуричић, против којег је предсједник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић Тужилаштву БиХ поднио кривичну пријаву због, како наводи, порицања геноцида у Сребреници, рекао је синоћ да ће се одазвати уколико му институције Републике Српске доставе позив на саслушање, али не и уколико то учини СИПА.

 

Новинар РТРС-а Бранимир Ђуричић

Новинар РТРС-а Бранимир Ђуричић

 

„Ако ми институције Републике Српске доставе позив наравно да ћу се одазвати, али ако ми СИПА достави позив претпостављам да се нећу одазвати с обзиром на то да ћу и на тај начин показати да не поштујем покушај наметања закона о негирању геноцида. У сваком случају, нећу правити никакве инциденте, препустићу Агенцији за истраге и заштиту БиХ да учини све по сили закона што мисли да треба да уради“, рекао је Ђуричић, који је и предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске.

Ђуричић је подсјетио да је потомак жртава јасеновачког геноцида, истичући да никада неће пристати на то да се геноцид у Јасеновцу поистовјећује са ратним злочином почињеним над Бошњацима у Сребреници.

„Као представник Удружења новинара Републике Српске, политиколог и новинар сматрам да имам право да преиспитам све судске одлуке и да апсолутно не могу да останем нијем на покушај наметања закона и ускраћивања слободе мишљења“, рекао је он.

Ђуричић је истакао да никада није ниподаштавао бошњачке жртве нити жртве било којег другог народа.

„Међу првима сам у Поточарима положио цвијеће и то за борце који су заробљени па стрељани, али ни то наравно никада нећу моћи приписати томе да сматрам, односно да ћу моћи изговорити да сматрам да је у Сребреници био геноцид. Као политиколог и новинар оцјењујем да тамо није било нити намјере нити је могуће свести геноцид на ниво општине, поготово ако је огромна већина цивила поштеђена те ратне страхоте“, нагласио је он.

Ђуричић је поручио да ће, с обзиром на то, увијек преиспитивати судске одлуке без обзира на то да ли их је неко наметнуо, да ли су изгласане у редовној процедури или је запријећена затворска или друга казна за изречени став.

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести