НОВОСТИ

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Бањалуци: “Ми ћемо увијек обиљежавати 9. мај”

09/05/2022

Поводом Дана побједе над фашизмом, у Бањалуци је организована колона “Бесмртног пука” и полагање вијенаца на Споменик жртвама фашизма.

 

 

Подршку данашњем обиљежавању пружио је и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов који је учествовао у шетњи те положио вијенац.

Почаст погинулим борцима одали су и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић.

“Срећан данашњи празник свим грађанима. Данас се обиљежава веома битан дан, који се обиљежава у цијелом свијету. Ово је битно и за нас, јер смо ослобођени од великог зла. Нажалост, остала су нека сећања попут Јасеновца, Јадовног и јос низ других мјеста који ће увијек показивати шта је наш народ доживио. Ми ћемо увијек обиљежавати 9. мај, Дан побједе над фашизмом”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић наводи да данас сви стоје усправно као и свих претходних година, те обиљежавамо велику побједу против Хитлера.

“Поносни смо што смо за ову страну били од самог почетка, поносни смо што се држимо на страни оних који залажу праве вриједности. Дали смо велики број жртава да би данас би овдје гдје јесмо. Ми данас у Републици Српској обиљежавамо два велика датума, један је 9. јануар, дан када смо успоставити нашу Републику Српску и за коју се и даље боримо и овај данашњи дан, када је цијели свијет однио велику победу над фашизмом”, казала је Цвијановић.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је да је данашњи дан велики да побједе и радости, али и дан туге и упозорења.

„Данашњи дан је велики дан побједе и радости. Ми смо побиједили у најгорем и најкрвавијем рату. Данашњи дан је такође дан туге јер смо прије 77 година изгубили велики број жртава који се мјере у милионима. Данашњи дан је дан упозорења, да се неонациста опет жели уздићи, који ми нећемо дозволити. Ја бих желио изразити велику захвалност организацији овог данашњег догађаја, јер треба да поштујемо и памтимо све. У име Русије и у име предсједника Владимира Путина вам се пуно захваљујемо. Срећан нам Дан побједе над фашизмом“, рекао је Калабухов.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, је подсјетио да је Народно-ослободилачкој борби на простору бивше Југославије погинуло 1,7 милиона грађана.

„77 година послије слома највећег зла, зла фашизма, ми смо овдје да укажемо на то и да одржимо овај мир. У Народно-одлободилачком рату, на простору бивше Југославије 1,7 милиона грађана дало свој живот за мир. Ми смо овде да младе генерације, наше нараштаје учимо да никад не забораве. Јер онај ко не зна своју прошлост тешко да може да гради будућност“, наводи Вишковић.

Данас се обиљежава 77. година од завршетка Другог свјетског рата, те је 9. мај проглашен за Дан побједе над фашизмом.

Остале Вијести