НОВОСТИ

Амиџић: Ребаланс је градској администацији Бањалука изговор, а не потреба

05/01/2024

Срђан Амиџић, министар финансија БиХ и бивши одборник у Скупштини града Бањалука осврнуо се на финансијску ситуацију у којој се налази Бањалука и поручио да је градској администрацији ребаланс буџета за 2023 изговор, а не потреба. Како је рекао чак ни поједини одборници ПДП-а нису били за ребаланс градоначелника Станивуковића у којем се налазило кредитно задужење од 7 милиона КМ, те да је рјешење у рукама Драшка Станивуковића, који уколико има новца као што тврди, реалокација може ријешити питање плата, социјалних давања и несиплаћивања подстицаја пољопривредницима.

Одборници су рекли, пошаљите нам до 31. 12. Буџет и Ребаланс без кредитног задужења, биће усвојен и буџет за 2024. и Ребаланс за 2023.

„Градоначелник је доставио Буџет за 2024. који је усвојен, али није доставио Ребаланс за 2023. без кредитног задужења. Одборници имају проблем са кредитним задужењем зато што се град Бањалука већ у овој години задужио 30 милиона КМ. Ако су ти одборници толико зли, што су већ два пута изгласали одлуке о задужењу, прво за 25 милиона, па 5 милиона и сад градоначелник хоће ново задужење од 7 милиона додатно задужење. Одборници су рекли може Ребаланс, али не могу више кредитна задужења“, каже Амиџић.

 

Амиџић додаје да градоначелник и градска администрација су инсистирали на неком свом рјешењу и то рјешење није добило подршку, не скупштинске већине, већ то рјешење није подржао ни Народни фронт, Медо Лазић, одборник ДНС-а, а ни комплетан клуб ПДП-а. Само 4 одборника су била за то рјешење.

 

„Ствара се крива слика, неће одборници да их условљавате. Неко мисли да предсједник партије или градског одбора може доћи и рећи „е баш ћеш ти урадити то и то“. Одборници су свјесни људи, изгласали су 25 милиона, па 5 милиона и сад тражи још 7 милиона да изгласа, а претходно оно што смо се договорили није урађено. Стало се с мостом у насељу Долац, саобраћајнице у Чесми, нису исплаћене накнаде савјету мјесних заједница, нису исплаћене накнаде пољопривредницима и нормално да ће одборници рећи нећемо више.Градску администрацију треба питати за ове ствари која је сачекала да прође 31. децембар и знате да у 2024. не можете усвојити ребаланс за 2023 и кажете ја хоћу сад да се усвоји ребаланс“, јасан је Амидижић.

 

Ребаланс је градској администацији изговор, а не потреба, каже Амидижић, а тренутну ситуацију у Градској управи појаснио је на примјеру кредита за стан.

„Имате кредит, имате комуналије и потребе да купите храну. Уколико ви од својих примања не поплаћате то, одете на љетовање, одете на зимовање, потрошите новац на гардеробу, ваћа ће банка доћи и узеће вам стан, доћи ће Електокрајина или Водовод и искључиће оно што нисте платили“, појашњава Амидижић.

 

У Градској управи, по закону, прво се плате кредити, плате радницима и онда социјална давања, а након тога све остало.

„У садашњој градској администрацији сте имали ситуацију да се плате прво кредити и прескоче се остали и ради се све остало изузев овога и доведете те људе у ту ситуацију. Не можете објаснити људима да нема новца кад изађете испред и гледате у језеро код Врбаса у које је отишло 3.1 милион КМ или плаже на које сте дали 2 милиона КМ или кип Котроманићу 150.000 КМ или скутер који је купила Цивилна заштита за 140.000 КМ и зато вам не треба ребаланс. Ребаланс је само изговор“, каже Амиџић.

 

Како види излаз из тренутне ситуације и које је једино рјешење за тренутну ситуацију појаснио је детаљно Срђан Амидижић:

„Излаз из ситуације у којој нису усплаћена социјална давања градска администрација треба да зна да не треба да троши као суманута јер буџетом се планира новац за плате од 12 мјесеци, затим давања пољопривредницима гдје од почетка у буџету стоји милион и 300.000 КМ. Једино рјешење је да урадите реалокације. Уколико постоји новац у буџету доставите папир о реалокацији да изађемо из проблема. Или ако не желите да доставите папир о реалокацији то онда значи да нећете да исплатите туђу његу из само вама знаних разлога ил тај новац који вам је тренутно на рачуну желите да потрошите на нешто друго“, јасан је Амиџић

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести