НОВОСТИ

Бањалука регионални центар књижевности

30/05/2024

Седми регионални фестивал књижевности Императив, који организује истоимено удружења за промоцију и популаризацију књижевности, почиње вечерас у Културном центру Бански двора, од 20 часова разговором са књижњвником Миљенком Јерговићем.

 

 

Прије програма Разговор са писцем у оквиру којег ће са Јерговићем разговарати модераторка Вања Шушњар Чанковић, биће отворен Сајам књиге, који ће радити сваки наредни дан фестивала од 10 до 20 часова.

– Фестивал ће окупити више од 40 значајних књижевника, издавача, критичара, преводилаца и новинара из региона. Циљ фестивала је повезивање писаца, издавача и књижевних критичара из региона, размјена мишљења и успостављање сарадње. Посебан значај фестивала Императив је развој публике, укључивање великог броја младих људи у програмске садржаје и представљање књига које су у протеклој години изазвале велику пажњу књижевне публике и критике – навели су из Императива.

Осим Јерговића, у програмима Разговор са писцем, Поезију ће сви читати и Ноте и слова, на Императиву ће публика имати прилику да чује и види књижевнике Срђана Ваљаревића, Лидију Димковску, Мају Искру, Драгану Младеновић, Лидију Дедуш, Драгу Гламузину, Ивана Ергића, Бојана Кривокапића, Филипа Грујића, Зорана Ферића, Јагну Погачник и Владимира Табашевића.

У програму Лектира у подне, бањалучки средњошколци ће имати прилику да разговарају са писцима о значају читања. И ове године одржаће се радионица писања поезије коју ће водити књижевник и уредник издавачке куће Енклава Звонко Карановић. Циљ ове радионице је да младим пјесницима скрати пут до налажења сопственог гласа. У програму Арт биоскоп публика ће моћи да погледа  документарни филм о Душку Трифуновићу “Живот је маскенбал”, а након пројекције филма са публиком ће разговарати аутори филма, сценариста Саша Берендика и редитељ Бранко Лазић.

Посљедњег фестивалског дана, 3. јуна, бие емитован филм “Смрт дјевојчице са жигицама”, који је настао према истоименој књизи Зорана Ферића. Са Ферићем ће након пројекције филма разговарати Саша Берендика.

На сајму ће се представити 12 издавачких кућа –  Имприматур, Девета димензија, Арт сцена, Бука, Лом, Контраст, Енклава, Штрик, Арете, Књижевна радионица “Рашић”, Доказ издаваштво и Пчелица.

Једна од тема сајма је и значај преводилаштва.

– Панел Књига у транзиту биће одржана у понедјељак, 3. јуна, а учествоваће преводиоци Ана Бадурина, Борис Максимовић, Маријана Пуљић и Ања Правуљац. Модератор панела је професорица Марија Брадаш. Велико интересовање изазвала је припрема сценског приказа “Ја се зовем Лидија Дедуш”, избор из истоимене књиге Лидије Дедуш који ће извести чланови Театра поезије Императив прије разговора са Лидијом Дедуш. Сценски приказ је са члановима Театра припремила глумица Миљка Брђанин – наводе из Императива.

Императив је ове године потписао уговор о сарадњи са Ријечким сајмом књига и фестивалом аутора Врисак.

– Фестивал Врисак у Бањалуци представља Лидију Дедуш и Јагну Погачар, књижевну критичарку и преводитељку, док ће Императив у септембру, на фестивалу Врисак представити Стеву Грабовца и Срђана Ваљаревића – навели су из Императива.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести