НОВОСТИ

Борци, породице палих бораца, и жртве рата поручили: Локација и изглед споменика погрешни

26/07/2023

У Банском двору одржана је Јавна распава, која је била одржана с циљем расправе о централном спомен обиљежју палим борцима Републике Српске које се ових дана почело градити на тзв. Крашовом паркингу, а којом је предсједавао предсједник Градског одбора СНСД-а Владо Ðајић. Расправи су присуствовали борци, породице палих бораца, жртве одбрамбено-отаџбинског рата, историчари, правници и грађевинци. У пуној сали борци и струка сагласни, локација и изглед споменика погрешни.

 

Ђајић је отворио Јавну расправу, а која се тицала локације споменика, изгледа самог споменика, односно броја стубова који би требало да представљају јединице Војске Републике Српске, те изгледа споменика који уколико остане на овој локацији биће видљив из птичије перспективе.

,,Прва примједба коју имам је тренутна локација на Крашовом паркингу. Боља локација је код Еуросплета, власник је и потврдио да је на продају парцела. Друга примједба је на изглед споменика. Било је 210 борбених јединица, а не 62 бригаде као што ће бити на споменику представљено. Трећи проблем је што је споменик видљив само из птичије перспективе. Четврта, најбитнија ствар је да ово треба да буде републичка прича да споменик буде скупљи, ако треба, платићемо га сувим златом, а не само 3 милиона, али да буде како треба”, рекао је Ђајић.

 

Након што се покренула иницјатива промјене изгледа и локације споменика у Бањалуци пријавили су се и начелници општина који кажу да изградњу оваквог споменика треба да води предсједник Републике. Не желим политизацију ове теме, дошла је струка да говори и ја се повлачим, само желим да споменик буде како треба”, додао је Ђајић.

Дарко Матијашевић бивши министар Унутрашњих послова Републике Српске, рекао је да је тема споменика палим борцима национално питање те да ово буде приједлог на Народној скупштини Републике Српске као засебна тачка о којој ће цијела Република дати суд.

,,Ми овдје говоримо о националном, не можемо да говоримо само о градском нивоу. Тражимо најбоље рјешење. Општенационални концензус мора бити постигнут, а не да ово остане само на нивоу града. “, закључио је Матијашевић.

Борци Војске Републике Српске изјаснили су се о локацији и самом изгледу споменика и сагласни су да је све одрађено пребрзо, без идеје и без доброг рјешења. Ипак, сагласни око праве локације споменика, а то је она код споменика Бана Милосављевића, Крашов пракинг је погрешна локација.

Разни историчари који су узели ријеч, казали су да је број бораца који је градоначелник рекао да ће бити на споменику погрешан, те да је умјесто 23.800 бораца живот изгубило око 26.000 бораца, те да у овај број нису урачунати борци који су преминули након ратних дејстава, те да су то теме о којима се требало договарати прије почетка изградње споменика. Такође, додали су да је било 210 борбених јединица, а преко 100 бригада, а не 62 бригаде како је представљено спомеником.

Борци и историчари сагласни, споменик не може да буде направљен без имена и борбене јединице сваког учесника одбрамбено-отаџбинског рата.

На расправи је учествовао и сам градоначелник Станивуковић који је покушао оправдати изградњу споменика који није добио сагласност бораца Републике Српске.

Како су борци рекли, до сада је градоначелнок тврдио да су папири уредни, да су борци сагласни са изградњом, а тек данас је градоначелник изнудио потписе градских борачких организација. Борци додају, градоначелник опет ради нелегално.

О локацији борци јасни, то је иза споменика Бану Милосављевића, самом изгледу споменика треба доста дораде, а овим рјешењем који су град и градоначелник предложили борци нису задовољни.

У наредних 10 дана формираће се Радна група која ће сагледати све чињенице о локацији споменика и његовом изгледу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести