НОВОСТИ

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду

03/10/2023

Градски одбор Демоса указао је међу првима на проблем поскупљења паркинга у Бањалуци, поручио је Боран Босанчић, предсједник овог одбора у Бањалуци, након што је Уставном суду Републике Српске предао иницијативу за оцјену уставности Правилника Градске управе.

Босанчић је објаснио да уставне судије треба да оцијене Правилник о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима у Бањалуци.

,,Сматрамо да одлука о поскупљењу, односно Правилник градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, није у складу са законом. Вјерујем да ће Уставни суд Републике Српске утврдити да овај Правилник није по Уставу. Такође, упитно је и објављивање Правилника у Службеном гласнику Републике Српске, а не у бањалучком”, истиче Босанчић.

Што се тиче подршке коалиције, Босанчић вјерује да против његовог поступка не би имали ништа.

Нови Правилник о цијенама паркинга у граду на снагу је ступио у недјељу, а од јуче, Бањалучани сат времена у нултој и првој тарифној зони паркирања умјесто једне плаћају двије марке.

Подсјећања ради, поскупљење паркинга у највећем граду Српске у протекло вријеме изазвало је доста полемике у јавности, међу грађанима и међу политичарима. Прво је поскупио, па је због негодовања са свих страна једно вријеме био бесплатан, онда је враћен на старе цијене, а с почетком новог мјесеца опет је на снази нови цјеновник.

Тако је цијена паркирања на паркиралиштима у нултој тарифној зони двије марке за сваки започети час паркирања. У првој тарифној зони је двије КМ за сваки започети час паркирања, а цјелодневна карта за паркирање износи седам марака. Цијена паркирања на паркиралиштима у другој тарифној зони је марку за сат, а цјелодневна карта за паркирање износи пет марака.

Осим владајуће коалиције у Скупштини Града предвођене СНСД-ом, против поскупљења су и одборници Народног фрона.

Одборница у Скупштини града Дијана Јешић поручује како је прошла одлука о поскупљењу била незаконита по два основа.

“Прва је била то да о цијенама комуналних услуга треба да одлучује Скупштина Града и ту се ништа није промијенило. Чекамо да видимо шта ће о томе рећи Уставни суд, да ли је законито или није. Друга је да правилник мора да буде објављен у Службеном гласнику, с обзиром да је општи акт. Прошли пут је то градоначелник покушао да да као појединачни акт, па као да не мора. Сада је то промијенио и објавио у Службеном гласнику РС. По том основу је поскупљење законито, али нам остаје први основ гдје не знамо да ли је то законито или није”, казала је она за Српскаинфо.

На питање шта је потенцијални сценарио са људима који сада плаћају скупљи паркинг, а догоди се да Уставни суд каже да одлука о поскупљењу није законита, каже да би савјетовала људима да сачувају карте плаћеног паркинга.

“У том случају ће имати право на поврат новца, односно разлике у цијени. Онда би се морале вратити и старе цијене и зоне”, истиче она.

Додаје како сада проблем имају они који су платили годишње карте на почетку године.

“Да ли ће они морати да доплате карту? Моје мишљење је да, ако већ мора да иде поскупљење, да се требало кренути од 1. јануара, да се не прави пометња људима који су платили годишње карте”, наглашава она.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести