НОВОСТИ

Десета народна трибина покрета “Одбрана Српске” одржана у Залужанима ВИДЕО

08/04/2024

У организацији Покрета „Одбрана Српске“ синоћ је у Залужанима одржана народна трибина на тему „Угрожена Српска – одлучан одговор“. Отварању трибине претходило је полагање вијенаца на спомен обиљежју палим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата, испред Дома културе у Залужанима.

„Сада је више него јасно да се налазимо у посебно осјетљивом безбједносном и геополитичком тренутку. Република Српска, БиХ и регион због тога морају прије свега очувати мир, дати простор унутрашњем дијалогу и радити искључиво у интересу народа и грађана. Република Српска је одлучујући чинилац стабилизације и покретач позитивних процеса у БиХ. То је видљиво из напора за компромисом и домаћим политичким рјешењима. Српска је кључна снага за процесе интеграције у Европску унију, али искључиво уз очување дејтонске структуре и видљивости у тим процесима. С друге стране, снажне и демократске изабране институције Српске истрајавају на поштовању Дејтонског мировног споразума и надлежности које припадају Српској. Интервенционизам Шмита није у складу са Дејтоном, Уставом, као ни демократским стандардима Европске уније. Предсједник Додик и руководство у својим истрајним политичким и правним ставовима и акцијама имају огромну народну подршку, што је видљиво у директном разговору са народом“, истакао је предсједник Покрета „Одбрана Српске“, др Дарко Матијашевић.

„Република Српска је утврђена и одбрањена у рату. Ми ствараоци Републике Српске посебно стремимо да се она очува, али прије свега да се очува мир и стабилност на свим нашим просторима. Многи, и најбољи међу нама дали су своје животе за мир, да можемо да живимо своји на своме, у слободи и за бољу будућност наших потомака. Због тога дајемо пуну подршку институцијама Републике Српске на челу са предсједником Додиком, да свим демократским средствима очувају мир и просперитет за наш народ, али и за све друге народе, како у БиХ тако и шире“, рекао је мајор ВРС, Радослав Бањанин, предсједник Удружења пензионера Војске Републике Српске, као домаћин скупа.

“Судски поступак који се тренутно води у Суду БиХ је врхунац свеопште офанзиве на Републику Српску и историјско суђење српском народу, чији је представник и лидер Милорад Додик. Зато Републику, њене институције, а поготово имовину Републике Српске морамо одбранити јединством и неопходном слогом. Будуће генерације о нама ће судити онако како се будемо понашали у овим изазовним временима. Да ли смо продали вјеру за вечеру, питаће нас наши потомци. Какав одговор ћемо им дати”, у свом излагању нагласио је савјетник предсједника Републике Српске, професир на Правном факултету Марко Ромић.

Скупу су се обратили и: Бојан Пећанац, у име породица погинулих бораца; Владимир Куваља, испред истакнутих спортиста – директор Међународне бициклистичке трке Београд –Бањалука; Алекса Шешић, у име потомака бораца Војске Републике Српске, апсолвент на Богословском факултети у Фочи; те Драгомир Андан, генерал полиције и савјетник предсједника Владе Републике Српске.
Скупу су присуствовали еминентни интелектуалци, професори, борци – ветерани, официри, ратни команданти војске и полиције, представници свих категорија везаних за Одбрамбено – отаџбински рат и поштоваоци слободарства, те мјештани мјесних заједница Залужани, Куљани и Пријечани.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести