НОВОСТИ

Ђајић: Станивуковић није имао храбрости да нас прими, слагао је породице да не може друга локација

08/08/2023

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука проф. др Владо Ђајић, са члановима радне групе за изградњу спомен-обиљежја погинулим борцима, дошао је данас у 13 часова код градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића на најављени састанак. Станивуковића, међутим, није било. Након одржаног састанка пристигао је и градоначелник Драшко Станивуковић који је умјесто пријема горе поменутих кренуо у политички обрачун.

 

 

“Не спорим да Бањалука треба спомен обиљежје борцима, али, како чујем, други градови нису ни упитани за ово”, поручио је предсједник Скупштине Града Бањалука Љубо Нинковић на конференцији за новинаре након одржаног састанка.

Ђајић каже да је као борац Војске Републике Српске од 1992. па све до краја рата срећан што Бањалука добија споменик, али да не жели да неко на томе добија политичке поене. Он је поручио да све жртве и њихове породице заслужују споменик, али да се при томе не смије кршити закон или да се неко на поменутом не смије материјално окористити о изградњу.

“Треба споменик, али не неквалитетно, већ на најбољој локацији. Дошла је добронамјерна стручна екипа, најавили смо се, жао ми је што није имао храбрости да их прими. Он је студент, без струке. Драшко је слагао породице да не може ни једна друга локација, а може, треба да побједе хероји који су дали животе, а не Драшко или ја”, казао је Ђајић.

Како каже, пита се да ли по закону градоначелник Бањалуке има право да ,,води” изградњу споменика.

“Наша жеља је да се сви помиримо и да се што прије направи споменик. Нећемо одустати од тога да буде како треба. Ми нисмо као екипа око Драшка, а ја кажем – ако неко узме неко марку на томе, нек му је проклето десет кољена”, истиче Ђајић, а уједно напомиње да борци не желе да се овом изградњом ,,унакази град”.

Ратни командант Дарко Матијашевић и члан радне групе, додаје да њега занима да се све уради по закону, као и да је сам конкурс био споран, јер, како каже, испоставило се да је споменик градски, а не национални.

“Надлежност Владе мора да буде када је у питању нешто са предзнаком национално. Ово је огромна ствар и јако сам захвалан свима који желе да спомен-обиљежје врате у законски оквир”, каже Матијашевић.

Горан Латиновић, професор историје наглашава да пише да ће бити 62 стуба. ВРС је имала око 100 бригада.

“То значи да споменик неће бити посвећен свима. Пропуст је велики. Дошли смо до закључка да би споменик морао да буде посвећен и полицији. Учињена је груба грешка, надам се да се то може исправити”, казао је Латиновић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести