НОВОСТИ

Додик: Циљ пресуде обрачун са конститутивношћу народа и рушење Дејтона

30/08/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је циљ пресуде Европског суда за људска права у случају “Ковачевић” да се обрачуна са конститутивношћу народа и одбаци и уруши елементе Дејтонског споразума и Устава као Анекса 4 тог споразума који је основни конститутивни акт.

 

 

Додик је рекао да ова пресуда додатно уноси проблеме у БиХ, али да се више ради о препоруци него обавезујућој одлуци.

 

– Ствари које подривају БиХ допринијеле су таквом нечему. Мислим да нису ни свјесни да БиХ чине већи проблем на европском путу и заустављају је у процесима везаним за могућности развоја – истакао је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

 

Додик је рекао да пресуда излази изван оквора Европске конвенције и трајно дијели БиХ.

 

– БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска – рекао је он.

 

Додик је рекао да Република Српска није изненађена пресудом Европског суда, најавивши да ће иницирати одржавање сједнице Народне скупштине у што скорије вријеме  на којој би било предложено добацивање ове одлуке.

 

– Предложић да НСРС одбаци као неприхватљиве препоруке овог суда као чин волунтаризма и идеалистичког приступа земље, као ново постављање немогућих услова БиХ – истакао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести