НОВОСТИ

Додик уручио Орден Републике Српске Орбану: Ви сте наши искрени пријатељи

05/04/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је премијеру Мађарске Виктору Орбану Орден Републике Српске на огрлици, којим га је одликовао поводом Дана Републике 9. јануара.

 

Улога премијера Мађарске Виктора Орбана у развоју пријатељства Српске и Мађарске је немјерљива, рекао је предсједник Српске Милорад Додик током церемоније уручења Ордена Републике Српске на огрлици мађарском премијеру.

– Хвала ти што си прихватио да примиш ово одликовање. Ми то дајемо правим и искреним пријатељима. Наш избор је био да ове године највише одликовање Републике Српске дамо вама – рекао је Додик.

Истакао је да су Српска и Мађарска развили добро пријатељство у свим сферама живота.

– И желимо да га наставимо и продубимо – рекао је Додик.

Ппручио је да ће Српска и Мађарска заједно оставрити још боље резултате.

– Одликовање дајемо чистог срца, да ојача пријатељства наших народа, да будемо пуни разумијевања. Срби и Мађари треба да се разумију и сарађују на највишем нивоу. И то није уперено портив неког трећег, већ за наше интересе – навео је Додик.

Орден Републике Српске на огрлици највише је одликовање Републике Српске које се додјељује још од 1993. године, али лауреата нема много.

Oво одликовање прошле године припало је предсједнику Русије Владимиру Путину за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској.

О значају овог одликовања говри и податак да је од 1993. године до 2020. додијељено само шест пута.

Носиоци највишег одликовања Републике Српске кроз историју су, између осталих били и блаженопочивши патријарх српски Павле, који је одликован 2009. године, високи званичници Русије Валентина Матвијенко и Сергеј Лавров, те предсједник Србије Александар Вучић, који су одликовани 2018. године.

Међу носиоцима највишег одликовања Републике Српске су бивши лидер Срба у Хрватској Јован Рашковић и бивши предсједник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић.

Ордење и одликовање Републике Српске установљени су 1993. године и дефинисани Уставом Републике Српске.

Одликовања Републике Српске додјељују се онима који су дали или дају допринос афирмацији Републике, али и појединцима који су показали личну храброст, хуманизам, племенитост, пожртвовање или допринијели развоју толеранције.

Одликованом се уз орден или медаљу уручује и кожна мапа са исписаном повељом са једне и слика која прати орден или медаљу са друге стране и кеса на којој је златотиском исписано: “Предсједник Републике!”, “Одликовања Републике Српске” и осликан грб Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести