НОВОСТИ

Граду пријети милионска штета због потеза Станивуковићеве администрације

18/06/2024

Одјељење за просторно уређење Града Бањалука издало је предузећу „Лукић-инвест“ из Бањалуке грађевинску дозволу за изградњу стамбено-пословног објекта у Улици Крајишких бригада у бањалучком насељу Мјесец која је у супротности са Регулационим планом за то подручје. Након што је објекат скоро завршен, а станови распродати, градска грађевинска инспекција га је запечатила и забранила даљу градњу, због чега би Град могао да се суочи са милионском тужбом, открива КАПИТАЛ.

Фото: Капитал

То се не би сазнало да се нису побуниле комшије и власници сусједних парцела на основу чијих вишегодишњих жалби је градска грађевинска инспекција 23. маја ове године поменути објекат у изградњи опасала траком и забранила даље извођење радова.

Цијели проблем због кога је објекат тренутно опасан црвеном траком, а даљи радови заустављени започео је 8. марта 2019. године када је „Лукић-инвест“ поднио захтјев за издавање локацијских услова.

У том тренутку важио је Регулациони план по коме је на локацији у Улици Крајишких бригада предвиђен шестоспратни стамбено-пословни објекат.

Нови РП ступио на снагу у марту 2019. године
Само петнаестак дана касније, 24. марта на снагу је ступио нови РП по којем је на наведеној адреси предвиђен објекат од три спрата и мањих површинских габарита него према дотадашњем РП-у.

Фирма „Лукић-инвест“ на основу захтјева од 8. марта добила је локацијске услове рјешењем од 16. септембра 2019. године, а на основу тих локацијских услова је у септембру следеће године поднијела захтјев за издавање грађевинске дозволе. Одјељење за просторно уређење је позитивно одговорило и 17. јануара 2022. године издаје грађевинску дозволу.

Два мјесеца након добијања грађевинске дозволе почела је изградња и до данас је изграђена шестоспратна зграда у складу са РП, међутим који је престао да важи 24. марта 2019. године.

Када је започела изградња, власници сусједних парцела су се на рјешење Одјељења за просторно уређење Града Бањалука о издавању грађевинске дозволе од 17. јануара 2022. године жалили Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, али њихова жалба је одбијена, након чега су поднијели тужбу.

Окружни суд у Бањалуци је 28. новембра 2022. године прихватио њихове наводе и уважио жалбу и ресорно министарство у јуну прошле године у потпуности поништава грађевинску дозволу.

Градски инспектор (не)свјесно одуговлачио
Умјесто да хитно поступи након тог потеза министарства и одмах забрани радове, градски грађевински инспектор Маринко Радаковић је послије два мјесеца, прецизније 28. августа био у инспекцијском надзору током којег је утврдио да „Лукић-инвест“ и даље изводи радове.

Инспектор је тек 4. октобра 2023. године донио рјешење о забрани извођења радова, прецизирајући да жалба не одлаже извршење рјешења. Да одуговлачење можда и није случајно показује то да је у контроли извршења тог рјешења био тек 23. маја ове године када су радови заустављени и градилиште опасано траком.

При томе треба нагласити да је градски инспектор зауставио радове тек када је главни републички урбанистичко-грађевински инспектор Драган Мијовић у допису Градској управи запријетио да ће поступајућем градском инспектору бити одузета сагласност због неблаговременог и нестручног обављања послова.

Ранко Лукић, власник фирме „Лукић-инвест“ каже за ЦАПИТАЛ да има важеће локацијске услове, а још не зна како ће се даље понашати након што су обустављени радови и да ли ће подносити тужбу против града зато што се сматра савјесним градитељем.

„Ако не будем могао наставити, видјећу са правницима шта ћемо даље. Направили смо жалбу према министарству на записник градске инспекције о заустављању радова. Не знам када ће одговорити из министарства, али не желим да улазим у сукоб, сачекаћу одлуке“, каже Лукић.

Он сматра да је пресуда Окружног суда у Бањалуци смијурија, јер нису уважени важећи локацијски услови.

„Правници тумаче и смију се тој пресуди, али шта да радим. Пресуда се мора поштовати. Што се тиче купаца станова на тој локацији, ми смо спремни свима да вратимо и капару и трошкове, сви ће бити намирени и заштићени“, поручује Лукић.

Он каже да његова фирма има и неколико замјенских локација, истичући да станове на „спорној“ локацији тренутно не продаје, „јер не жели да прави никакве уговоре и да се доводи у непријатну ситуацију“.

Могућа милионска тужба против града
Према тумачењима правника, прави куриозитет у цијелој причи представља рјешење Одјељења за просторно уређење од 29. априла ове године којим се одбија захтјев „Лукић-инвеста“ за издавање грађевинске дозволе за објекат у Улици Крајишких бригада.

„Спорни локацијски услови од 16. септембра 2019. године нису издати у складу са Одлуком о доношењу измјена дијела Регулационог плана „Паприковац-Петрићевац“ из 2019. године као важећим документом, чиме је дошло до повреде Закона о уређењу простора и грађењу, што је од директног утицаја на издавање грађевинске дозволе“, наводи се у рјешењу које је потписао први човјек Одјељења за просторно уређење Вук Вишекруна.

Куриозитет лежи у томе што је Вишекруна све што је сада навео везано за локацијске услове знао и у јануару 2022. године када је “Лукић-инвесту” издао грађевинску дозволу.

Фото: Капитал

Према тумачењу правника, постоји неколико рјешења за излаз из ове несвакидашње ситуације.

„Једно од рјешења, али мало вјероватно је да ресорно министарство уважи жалбу „Лукић-инвеста“ на наведено рјешење Вука Вишекруне од 29. априла ове године којим је одбијен захтјев ове фирме за издавање грађевинске дозволе. Друго рјешење је да се сруши нелегални објекат, што је такође мало вјероватно, али није немогуће и трећа и сасвим извјесна могућност је да „Лукић-инвест“ поднесе тужбу против града и тражи надокнаду штете и изгубљене добити која се мјери у милионима због незаконито издате грађевинске дозволе на основу које је та фирма као савјестан градитељ инвестирала у стамбено-пословни објекат у бањалучком насељу Мјесец“, објашњава за КАПИТАЛ правник одлично упућен у област имовинско-правних односа и облигационог права.

Блискост Ранка Лукића и градских челника
У прилог сумњи да би на крају Град Бањалука, односно њени грађани могли да плате штету због неукости градских службеника иде од раније позната блискост власника „Лукић-инвеста“ Ранка Лукића са градским челницима.

КАПИТАЛ је раније објавио да је Комисија за продају непокретности на чијем челу је био градски менаџер Бојан Кресојевић омогућила фирми “Лупацо“, такође у Лукићевом власништву да учествује на лицитацији и купи градско земљишта у Пословној зони Рамићи за 215.000 КМ, чиме је буџет Бањалуке оштећен за најмање пола милиона марака.

Срђан Јаћимовић, замјеник директора фирме “Јаћимовић” тада је објаснио да је та фирма за земљиште које је било предмет спорне лицитације била спремна да издвоји знатно више од процијењене вриједности од 420.000 КМ.

„Ми смо били спремни да платимо 600-700 хиљада марака за то земљиште, али нам је онемогућено да учествујемо на лицитацији. Након што је нама онемогућено учешће, лицитација је проведена на волшебан начин и уз практично учешће само једне фирме – “Лупацо” која је на крају била побједник лицитације и којој је земљиште припало по дупло нижој цијени“, прецизирао је тада Јаћимовић, а преноси КАПИТАЛ.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести