НОВОСТИ

ГрО СНСД Бањалука: Повељу “Почасног грађанина” додијелити постхумно генералу Талићу

25/02/2024

Градски одбор СНСД-а Бањалука за овогодишњи “Кључ Града Бањалука, са Повељом-Почасни грађанин града Бањалуке” предложио је постхумно генерала Момира Талића, саопштено је из одбора.

 

– У вријеме када се Република Српска више него икад раније бори за опстанак српског народа очување својих граница, приједлог да генерал Момир Талић буде постхумно одликован представља логичан избор. Генерал Талић много је задужио српски народ, Републику Српску и Бањалуку, те је ово само један мали чин како бисмо му исказали вјечну захвалност за његова несебична дјела у Одбрамбено- отаџбинском рату и за све што је учинио за свој народ – истиче се у саопштењу.

Навели су да је генерал Момир Талић јсвојим личним потенцијалом, храброшћу, професионалношћу и умијећу и командовањем војним формацијама највишег ранга, у посебно сложеним ратним условима показао изузетност, лик и дјело српског војсковође, вође и човјека свог народа.

Подсјетили су да се за живота залагао за слободу, јединство, наду и просперитет.

– Као ратни командант Првог крајишког корпуса, најснажније војне оперативне групације Војске Републике Српске која је имала бројчану снагу од преко 120 000 војника, генерал Талић је бранио и очувао западне дијелове Републике Српске од Брчког, укључујићи и Брчко, па све до Озрена, Влашића, Новог Града и Козарске Дубице. Исто тако, дао је кључну подршку опстанку српског народа на просторима Републике Српске Крајине, првенствено Кордуна, Баније и Западне Слаовоније – истакли су у саопштењу.

Истакли су да је под вођством генерала Талића Први крајишки корпус извео операцију “Коридор 1992” и тиме одблокирао српска подручја и народ западно од Брчког из оперативног и стратешког окружења од око милион људи, уз западне дијелове Републике Српске и цијелу Републику Српску Крајину.

– Операција “Коридор” имала је посебну емотивну и хуману димензију и повод за операцију и копнено спајање са Србијом. Након стравичне смрти 12 бањалучких беба због недостатка кисеоника генерал Момир Талић донио је историјску одлуку за српски народ и покренуо је операцију “Коридор” захваљујући којој данас постоји Република Српска – закљули су у бањалучком одбору СНСД-а.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести