НОВОСТИ

Институционални и демократски одговор српске на насилно дјеловање

18/03/2024

Република Српска има потенцијал да уз мирне, институционалне, демократске, правне и политичке одговоре одбије насилно и на превари засновано дјеловање чији је циљ отимање свих њених кључних надлежности, њене имовине и права одлучивања гарантованог Уставом и Дејтонским мировним споразумом, поручено је вечерас на народној трибини “Угрожена Српска – одлучан одговор”, коју је у Шарговцу код Бањалуке организовао Покрет “Одбрана Српске”.

 

 

Предсједник Покрета Дарко Матијашевић рекао је да је циљ монтираног политичког процеса пред Судом БиХ покушај политичке елиминације предсједника Републике Српске Милорада Додика, чиме би Српска била институционално обезглављена и девастирана.
“Српска је угрожена институционално и суштински. Само слога и јединство нашег народа и свих фактора јесу одговор Српске на озбиљне изазове”, нагласио је Матијашевић на трибини у Основној школи /ОШ/ “Ђура Јакшић” којој је присуствовао велики број мјештана Шарговца, Дракулића и Мотика.
Он је указао да би законима нелегалног високог представника Кристијана Шмита, опасним и нелегалним одлукама Уставног суда БиХ под страним судијама биле отете све кључне надлежности Српске, имовина и право одлучивања гарантовано Уставом и Дејтонским споразумом и тиме би Српска престала да постоји или би била писана само на папиру.
“Историја нас на овом мјесту зато учи. Управо и градимо будућност на широком народном јединству. Српска зато и јесте покретач и кључни субјект за напредовање и улазак у ЕУ. Али, управо са Републиком Српском и њеним пуним надлежностима и институцијама. Ми имамо одговор на будућност и просперитет, те позивамо све друге и различите да то чинимо. Tо само јаки народи и нације могу”, истакао је Матијашевић.
Предсједник Удружења Јадовно 1941. Душан Басташић рекао је да нема Србина који вуче поријекло са подручја Независне Државе Хрватске /НДХ/, а који није изгубио ближег или даљег сродника, те навео да је то дио српског генетског кода, идентитета, карика која је једно од кључних мјеста на путу окупљања у јединствени фронт одбране Републике Српске.
“Жртва је питање идентитета, идентитет интегритета, а интегритет услов опстанка. Нема боље одабраног мјеста да се пошаље оваква порука него школа у Шарговцу гдје је побијено 52 дјеце”, нагласио је Басташић.
Директор Основне школе “Ђура Јакшић” у Шарговцу Дарко Tомић рекао је да је важно чувати Републику Српску, њене институције јер једино она гарантује опстанак на овим просторима.
“Данас се одржава скуп у мјесту Шарговац који памти невиђене злочине над српским народом. На овом подручју се прије 82 године десио стравичан покољ Срба у оквиру широке кампање геноцида над Србима од усташке НДХ 1941-45. У основној школи `Ђура Јакшић у Шарговцу, у којој се сада налазимо, тог фебруара 1942. године звјерски су убијена 52 ученика школе. Нажалост тадашња држава није била у стању да заштити српски народ. И због тога је имао велика страдања”, нагласио је Томић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести