НОВОСТИ

Ирена Јолџић: Неизвјестан рад Центра за социјални рад Бања Лука од 1. марта

09/02/2024

За 50 година постојања Центра за социјални рад није се десило да 30.000 корисника остане без примања која добијају на основу Закона о социјалној заштити Републике Српске. Статутом је прописано да је оснивач дужан да обезбједи основне услове за рад установе а то су: плате, материјални трошкови, комуналне услуге, социјална давања… Оснивач, Град Бања Лука, на челу са Драшком Станивуковићем, није обезбједио ни један услов за несметан рад, казала је директорица Центра за социјални рад Ирена Јолџић.

 

 

Како каже, нису плаћени струја, телефони, поште, гориво, комисије за оцјену радне способности, управни одбор, а укупан дуг је преко 100 000 КМ.

“Нису плаћена социјална давања: оспособљавање за рад дјеце и омладине, смјештај у хранитељске породице за 100 дјеце, смјештај у домове за немоћна и стара лица, дневи центри за лица ометена у развоју, персонална асистенција, помоћ у кући, прихватне станице за дјецу и одрасле… Укупан дуг преко 460 000 КМ”, наставља она.

Како каже, апсурдно је да су средства на располагање за јануар 2024. године добили прије 2 дана а расположива средства за фебруар још нема иако су већ увелико у фебруару.

“У допису који смо добили из Града Бања Лука за припрему плана потрошње , 10.01.2024. године, јасно стоји како ће се планирати потрошња и у којим процентима. За социјална давања и плате одређено је 25% или више у односу на усвојхени Буџет. Дали су нам 19% и мање. Како да платимо туђу његу и помоћ, новчану помоћ и једнократне помоћи када немамо средства”, говори Јолџићева те пита:

“Личне инвалиднине уредно ће уплатити држава и то износ од 262 .000 КМ, а нама дато од Града на располагање 196 000КМ. Гдје је разлика? Одакле право Градоначелнику и његовом менаџеру да не извршавају плаћања која су Законом прописана? ”

Када се говори о приоритетима за плаћање, то су: кредити, плате, социјална давања, текуће одржавања па инвестиције.

“Нећемо дозволити изградњу ни шеталишта, ни језера, ни кружних токова док се не исплате сва дуговања према Центру за социјални рад. Уколико не буду измерена дуговања до 01.03.2024. године, а изјавили сте да имате 12 000 000 КМ на рачуну, своја права ћемо потражити испред Градске управе и на свим отвореним градилиштима.”, јасна је Јолџићева и поручује: “Народ нема шта да једе и од чега да се лијечи!”

 

Марија Милановић

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести