НОВОСТИ

Измјеном пословника у Скупштини Града одборницима дата већа права; Допуне нису по вољи градоначелника

20/10/2023

Нацртом приједлога измјене Пословника Скупштине Града који се данас нашао на сједници колргијума, одборници ће добити већу могућност да заступају грађане. Нови правилник на снагу ступа у уторак.

 

 

“Неке од новина тичу се и трајања актуелног часа који је са 45 мин отишао на 60 мин. Одборници ће сада умјесто два питања током трајања актуелног часа моћи поставити 3 питања.”, рекао је Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука.

Такође, амандманско дјеловање је сад другачије. Старим пословника рок је био 48 часова. По новом пословнику рок за достављање амандмана сада је 24 часа, што је велика предност поготово када су у питању општи акти, јер ће одборници имати могућност да дјелују амандманима.

Измјене се односе на око 20 чланова, те како је Топић рекао сматра да ће Скупштина Града боље функционисати с новим пословником.

Топић је прокоментарисао и оптужбе градоначелника да ће градоначелник сада имати мања овлаштења када су скупштинске клупе у питању.

“Градоначелник ни раније није требао бити изнад одборника и он није изједначен с одборницима, како он то тврди, свако има своја задужења и требају сви бити једнаки”, јасан је Топић.

По новом Пословнику Скупштине Града градоначелнику је умјесто 20 минута предвиђела јављање и коментарисање у трајању од 30 мин. Тако ће градоначелник умјесто некадашњих 10 минута за уводну и завршну ријеч сада имати 20 минута плус додатне двије реплике у трајању од 10 минута.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести