НОВОСТИ

Када ће бити настављена ванредна сједница бањалучке Скупштине?

23/01/2024

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је скупштинском руководству инцијативу са потписима 18 одборника да у четвртак буде настављена ванредна сједница Скупштине града о ребалансу буџета.

 

 

Предсједник Скупштине Љубо Нинковић подсјећа градоначелника на рокове које дефинише Пословник. Ни у једном случају наставак сједнице не мора да буде у четвртак, а када ће бити засједање и ко ће га заказати, није прецизирано.

Није познато када ће бити исплаћене стипендије, обавезе према превозницима, плаћени градски рачуни за електричну енергију. Све зависи од ванредне сједнице чији наставак је неизвјестан. Градоначелник је прикупио 18 потписа да се одржи.

– Осамнаест одборника већине и мањине уједињени су у у намјери да се разговара о ребалансу и да се сједница настави. Да имамо сједницу, именом и презименом. Дужност предсједника Скупштине је да заказује сједнице и да поштује одборнике – рекао је Станивуковић.

Пословник о раду је јасан. Петнаест дана од дана прекида сједнице, мора бити заказан наставак. Тај рок од 17. јануара још тече. Од захтјева који је градоначелник, са потписима одборника адресирао скупштинском руководству, рок тече у наредних петнаест дана. По истеку тог рока, сједницу заказује онај ко има иницијативу.

– Сви ти људи који су потписали су јавили да су то урадили како би омогућили сазивање сједнице, али то не значи ништа друго. Рокови теку, понашаћемо се онако како то предвиђа Пословник – рекао је Нинковић.

Своје захтјеве пред градске одборнике ставили су представници Савјета за борачко-инвалидску заштиту бањалучког СНСД-а. Позивају их да не поклекну и, како кажу, не прихвате нелегалан ребаланс буџета.

– Ми имамо индиције да ће покушати са нелегалним скупштинама града да се поравнају све инкриминишуће радње које су нанијеле већ сада штету Бањалуци, а и шире – рекао је Дарко Матијашевић, предсједник Савјета за борачко-инвалидску заштиту Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Члан Пресједништва Савјета за борачко-инвалидску заштиту Градског одбора СНСД-а Драган Андан рекао је да ће се у случају да буде сазвана сједница подићи борци, чланови и симпатизери СНСД-а и позвати грађане да изврше блокаду Бањалуке.

– Ја вам тврдим да ћемо позвати наше чланство и све који су давали свој допринос стварању Републике Српске да се на легалан начин супротставе тамо, а то је да ћемо изаћи пред градску Скупштину и да нећемо дозволити одржавање те сједнице уколико буде требало – рекао је Андан.

Категорични су да након свих кривичних пријава и доказа достављених тужилаштвима против градоначелника неће, како кажу, дозволити да кроз скупштинске одлуке легализује криминал.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести