НОВОСТИ

Конференција “Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума” – очувати право и мир

09/12/2023

У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци отворена је Међународна конференција “Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума”, на којој учествују предсједник Српске Милорад Додик, више посланика Европског парламента и националних парламената, политичара и јавних личности из цијелог свијета.

 

 

На почетку скупа, који се одржава под покровитељством Удружења политиколога Српске, предвиђено је уводно излагање предсједника Српске.

Не прихватамо унитарну и централизовану БиХ и не желимо да испуњавамо западне жеље, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Бањалуци на Међународној конференцији “Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума”.

Ако је могуће вратите нас на слово Дејтона, ако није могуће ми нећемо да живимо у овој земљи. Ми имамо право на самоопредјељење. Једини начин да очувамо дејтонску позицију Републике Српске је самостална Република Српска – рекао је Додик.

Подсјетио је да се у Српској сада под санкцијама САД-а налази највише руководство и истакао да се види да Америка жели силом да промијени понашање.

Поручуио је да са овог скупа треба послати поруке мира, али и очувања права.

– Унитаризација БиХ доводи до расељавања Срба са ових простора. А знамо да су Хрвати у БиХ национална мањина. Значи, разваљује се Дејтон – јасан је Додик.

Професор Срђа Трифковић истакао је да се нада да ће овај данашњи скуп помоћи да се види да Република Српска залаже за поштовање Дејтонског споразума

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести