НОВОСТИ

Кресојевић ОБМАЊУЈЕ – Милиони за раскрснице, а особе с инвалидитетом још чекају на исплату инвалиднине

25/12/2023

На данашњој прес конференцији градском менаџеру Бојану Кресојевићу постављено је питање како је могуће да град биљежи раст пореских и непореских прихода од 6,23 милиона КМ, а истовремено тврди да је краткорочно задужење града од шест милиона КМ једини начин да се ријеше сва отворена питања – исплате накнада, плата, субвенција и обавеза. Поставља се питање гдје је нестао новац за измиривање законских обавеза?

 

 

Кресојевићева одбрана била је везана за “еквивалентан раст прихода од 4 посто”. Његова аргументација се односила и на инфлацију од 22 посто која је, према његовим тврдњама, обухватала све, од хигијене до пројеката инфраструктурног развоја.

 

Међутим познато је да се инфлација од 22 посто не може једнако односити на све категорије трошкова. На примјер, субвенције за вртиће нису повећане, а социјална давања су остала на истом нивоу, док је струја поскупјела прошле године. Подсјећамо, све ставке у буџету су јасно планиране, а градска администрација је оптужена за ненамјенско трошење средстава.

 

Подсјећамо, буџетом није предвиђено да 1,5 милиона оде на раскрсницу, да 1,5 милиона оде на парк и због тога градска администрација тражи кредит. Ово је већ друга година заредом да Град Бањалука због ребаланса буџета не може да исплати туђу његу и инвалиднину за особе са инвалидитетом.

 

Нацрт ребаланса буџета за 2023. годину показује да је дошло до смањена индиректних пореза за 1,5 милиона КМ односно 2,2 % у односу на усвојен План за 2023. годину, што говори да градски менаџер пласира нетачне информације када је у питању потреба кредитног задужења да је главни разлог за исти недостатак прихода од ПДВ-а.

 

Имајући у виду да је дошло до раста пореских и непореских прихода, поставља се питање како је дошло до дефицита ако се морало пратити динамика остварење плана прихода и њихово трошење, једини закључак се намеће да садашња администрација већ сад показује нестручност у вези са финансијским управљањем новчаним средствима грађана града Бања Лука.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести