НОВОСТИ

Мајсторовић и Станивуковић пребацују буџет својој организацији: За Борачке организације Града Бања Лука новца нема

07/12/2023

Пет борачких организација, које имају статус удружења од интереса за Град Бања Лука (Борачка организација, Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Градски одбор СУБНОР-а, Градска организација ампутираца “Удас” и Савез логораша града Бањалуке), изразиле су незадовољство јер им није исплаћено чак 60% средстава из гранта буџета за 2023. годину. Узнемирене овом ситуацијом, ове организације су упутиле допис Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту, које предводи Радивој Мајсторовић, и градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу.

У допису се истиче:

“Поштовани,

С обзиром на приближавање краја календарске 2023. године, сматрамо неопходним упозорити вас на неизвршење буџета за ову годину. Свим организацијама од јавног интереса за Град Бања Луку из области борачко-инвалидске заштите, посљедња уплата са ставке текућег гранта за рад борачких организација Града Бања Луке била је у септембру 2023. године. Важно је напоменути да су све досадашње уплате умањене, иако ребалансом буџета, буџет за ове намјене није смањен.

 

Из наведеног произлази да до данас грант буџета за рад борачких организација Града Бања Луке није реализован ни 60%. Овакав однос града Бања Лука према нашим организацијама је недопустив, као и непоштовање Скупштинских одлука везаних за усвајање буџета. Тражимо од вас хитно изјашњење по овом питању, а уколико сматрате да рад ових организација није потребан за Град Бања Луку, молимо вас да то образложите ради даљњег поступања.

 

С обзиром на нереализацију буџета и срамни приједлог буџета за 2024. годину, захтијевамо да нас хитно примите како бисмо вам све горе наведено усмено и детаљно образложили”.

 

Забрињавајуће је што Град дугује овим удружењима више десетина хиљада марака, иако су средства била планирана унутар буџета од 350.000 КМ. Умјесто да су та средства исплаћена, новац је неочекивано преусмјерен ка новом удружењу које није прошло кроз регуларни конкурсни процес, а које је присутно од 2020. године. Наши извори откривају да је градоначелник Драшко Станивуковић лично наредио Радивоју Мајсторовићу да укључи УРВИОР (УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА ОТАЏБИНСКИХ РАТОВА ГРАДА БАЊА ЛУКА) у процес финансирања.

 

Оно што додатно забрињава јесте да УРВИОР никада није добио званично признање као значајно удружење за град и, према сазнањима портала Бањалучке приче, није никада учествовао у конкурсима.

 

Посебно је узнемирујуће сазнање да се новац преусмјерава према удружењу које нема довољно властитих чланова, а на челу којег се налази Горан Граховац. Према информацијама, Граховац пријављује чланове из других организација како би испунио квоте, чиме се поставља озбиљно питање о легитимитету овог удружења.

 

Извор: banjaluckeprice.net

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести