НОВОСТИ

Маринковић: Потребно ново идејно рјешење за споменик погинулим борцима

25/07/2023

Пуковник ВРС и члан БОРС-а Младен Маринковић каже да планирани споменик палим борцима није споменик града Бањалука, него национални споменик и да је амбијент као и идејно рјешење неприхватљиво.

 

 

“Дошло је до великих мимиоилажења и када смо сагледали шта су разлози за ово што ми сада постављамо питања и када смо ушли у суштину проблема, стварно смо видјели да је недопустиво да се изгради на овој локацији и овакав вид споменика. Услови за тендерску комисију за идејно рјешење су били кратки, комисија није испоштована, академик Умковић нам је појаснио да је изузео своје мишљење а они су рекли да је то једногласно”, каже Маринковић.

Он напомиње да ово није градски споменик, него национални споменик Републике Српске као вид захвалности погинулима у одбрамбено-отаџбинском рату.

“Амбијент споменика на садашњем мјесту је неприхватљив. Прво, он својим габаритима заклања не само оне зграде, него један културно-историјски споменик а то је жељезничка станица. Друго, губимо још један паркинг у центру града. Сам изглед споменика, шта представља 62 ступба? ВРС није имала 62 бригаде, имала је 130 јединица ранга пук-бригада, ако узмемо самосталне батаљоне то је 210. Ништа се не поклапа”, каже Маринковић.

Он истиче да се у пројекат ушло, а да се не зна какав се споменик хоће и шта он треба да представља.

“Он треба да представља жртве, захвалност, идеју отаџбине. Када говоримо о погинулима, имамо погинуле припаднике ВРС, припаднике МУП-а, цивилне жртве, имамо погинуле припаднике Српске Крајине који дали доприност”, каже Маринковић.

Он напомиње да је потребно ново идејно рјешење и да су заобиђене институције и поручује да овдје треба да републичке институције воде ријеч, а не само град Бањалука.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести