НОВОСТИ

Мазалица: У Бањалуци да буде сједиште апелационог одјељења Суда БиХ

28/10/2023

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да политичко Сарајево и представници ЕУ у БиХ не могу и не би требало да одређују гдје ће бити сједиште апелационог одјељења Суда БиХ, те оцијенио да је њихово уплитање потпуно непримјерено.

 

 

– Власти Српске имају право и надлежност да одлуче да оно буде у Бањалуци, као највећем граду и административном центру Републике. Уплитање ЕУ у све то могло би се протумачити у смислу да је на граници кршења одредби важећих конвенција о дипломатским односима и уплитању у наше унутрашње ствари. Сједиште тог одјељења није у домену материје које регулишу правни прописи ЕУ – изјавио је Мазалица.

Мазалица је рекао да сједиште тог одјељења не треба да занима представнике ЕУ у БиХ, па ни шефа Делегације Јохана Сатлера, јер он неслагањем да оно буде у Бањалуци додатно усложњава ситуацију у БиХ и сврстава се, у суштини, на страну политичког Сарајева.

– Тиме Сатлер још више компликује ствари и удаљава БиХ од договора – указао је Мазалица.

Он је рекао да је Бањалука сједиште бројних правосудних инситуција, да има развијену академску заједницу која се бави правном струком, те да то говори о снажним предусловима да апелационо одјељење Суда БиХ ту може да добро функционише, у складу са правном струком.

Из Делегације ЕУ у БиХ је саопштено да су разочарани непостизањем компромиса политичких лидера у БиХ у вези са сједиштем апелационог одјељења Суда БиХ, те поручено да “не виде никакав разлог да политички актери инсистирају да апелационо одјељење Суда БиХ буде у Бањалуци умјесто у Источном Сарајеву”.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да став Делегације ЕУ у БиХ у вези са сједиштем апелационог одјељења Суда БиХ потврђује да у БиХ не може бити разговора и договора све док неко споља намеће ставове, сврставајући се на једну страну.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести