НОВОСТИ

Народна трибина “Угрожена Српска- Одлучан одговор” одржана у Пискавици

15/04/2024

У организацији Покрета „Oдбрана Српске“ у Доњој Пискавица код Бањалуке, одржана је народна трибина: „Угрожена Српска – одлучан одговор“.


Више него икад потребно је јединство и челична воља српског народа. Удружени притисци на Српску и нашу матицу Србију су снажни и координирани. Предсједник Додик и цјелокупно руководство Српске имају огромну подршку народа. Народ жели очување мира, стабилности и очување Српске у оквирима Устава. Дајемо пуну подршку нашим демократски изабраним институцијама и од народа изабраним представницима. Позивамо наш народ на велики народни митинг – „Српска те зове“, у четвртак, 18. априла, на Тргу Крајине у Бањалуци, рекао је Дарко Матијашевић, предсједник Покрета „Одбрана Српске“.

Наша генерација која је била у стасавању за вријеме стварања Републике Српске зна шта мора бити сачувано. То су мир, слобода и право на живот и развој у слободној и просперитетној Републици Српској. Припадам популацији која је морала да напусти своја огњишта у послијератном Сарајеву. Сарајево су наши борци одбранили и сачували. Велику цијену и жртву смо поднијели. Своје домове и породице поново смо подигли широм Републике Српске. Сада, у овим сложеним условима, морамо дати одлучан одговор. Имамо памети и мудрости, али и наше руководство, које у овим тешким условима ради снажно и непоколебљиво у интересу нације, истакао је магистар машинства Душко Соломун, представник академске заједнице.


Борци и народ направили су историјски подвиг стварања и одбране Републике Српске. Створена је у миру, одбрањена у Одбрамбено-отаџбинском рату. Стога, јасно је да у овим новим изазовима морамо бити јединствени, уједињени и окупљени око институција Републике Српске. То је наша обавеза према жртвама које смо положили кроз вијекове и у току Одбрамбено – отаџбинског рата, рекао је предсједник Савјета МЗ Доња Пискавица Александар Шибаревић.

Скупу су присуствовали бројни интелектуалци, професори, борци и ветерани, представници породица погинулих бораца, ратни команданти, потомци бораца, председник Скупштине Града Бања Лука, Љубо Нинковић; др Шобот Никола са УКЦ Бања Лука и велики број мкештана Доње Пискавице. Непосредно пред почетак трибине положени су вијенци на споменик погинулим борцима ООР и погинулим борцимма НОР. Химне „Моја Република“ и „Боже правде“ отпјевала је Јелена Шкорић из КУД Пискавица. Присутнима су се на скупу обратили и: мр Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске; генерал полиције Драгомир Андан, савјетник предсједника Владе Републике Српске и др Никола Шобот. Модератор трибине био је Александар Убовић, предсједник Скупштине Покрета „Одбрана Српске“

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести