НОВОСТИ

Нинковић и Топић траже извјештај о раду градоначелника: Гдје је нестао новац грађана и зашто се не граде нови вртићи?

11/06/2024

Предсједник Скупштине Града Љубо Нинковић и шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић данас су поставили неколико питања градоначелнику Драшку Станивуковићу, а на одговоре чекају и сами грађани Бањалуке. Шта је са буџетом, гдје је нестао новац грађана и на који начин ће се коначно ријешити питање бањалучких вртића – само су нека од питања.

 

 

 

“Гдје је ребаланс буџета за 2024. Нацрт је усвојен средином марта. Шта се чека са ребалансом за 2024. годину? Ако узмемо у обзир чињеницу да цијели град чека ребаланс. Најавили смо да ћемо повећати износ за спорт за милион марака. Питање је када ће ребаланс доћи на ред? Ми немамо тај одговор те можемо изразити сумњу да се нешто скрива. Чека се изградња фискултурне сале у Дебељацима, проширење гробља у Куљанима. Тражимо одговор када је у питању ребаланс,” јасан је шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић.

 

Како је он даље навео, није само горе наведено мистерија.

 

“Шта је са извјештајем о раду градоначелника за 2023. годину? Рок је поодавно истекао, ушли смо у јун и постављамо питање шта је са извјештајем о раду и шта се скрива. Град је направио обавезу са разноразним добављачима и тражи се начин како да се дође до рјешења. Постављам питање: Шта је, средина је јуна, са извјештајем о раду градоначелника за 2023. годину,” питао је Топић.

 

Он је додао како сумња да се нешто потенцијално скрива у раду градоначелника јер се извјештај крије од одборника, али и очију јавности.

 

“Имамо наставак анархије. Не можемо повезати ствари шта се ради по Бањалуци. Гдје год се нешто закопа, не постоји потребна документација од кружних токова, паркова, ништа није покривено грађевинским дозволама. Стали су радови на кружној раскрсници код Меркатора, старе Топлане. Ако је неко почео радити те радове, којим средствима и без одлука градске скупштине је неко могао почети радове, зашто су обустављени ако су у складу са законом? Цртају се зграде на мјестима на којима се тренутно налазе паркови. У Борику, код Меркатора, грађани су се побунили. Обећавам да нећемо дозволити да се избрише ни једна школа коју они намјеравају избрисати,” поручио је Топић.

 

И предсједник Скупштине Града затражио је извјештај о раду градоначелника, као и консолидовани извјештај о извршењу буџета, како би се црно на бијело видјело гдје су потрошена средства грађана Бањалуке. Како је рекао, уколико ускоро јавност буде имала прилику видјети фамозни извјештај који се крије, видјеће и јасне разлоге свих кривичних пријава које су се до сада подигле против градоначелника. Нинковић се осврнуо и на ситуацију око вртића.

 

“Ових дана је градоначелник кроз мегафон нас оптужио како се не интересујемо за повећање цијена у приватним вртићима. Ових дана су послали инспекцијски надзор. Кренули су од вртића Звјездица тражећи длаку у јајету како би их натјерали да не повећавају цијене. Питам их зашто то не раде према свим приватним вртићима. Јасно нам је да желе да изврше притисак према приватним вртићима“, рекао је Нинковић.

Он је истакао да Градска управа није обезбиједила ни једно ново мјесто у државним вртићима за 4 године, а гуше приватне вртиће.

„Ова Градска управа нема новца да исплати родитељима субвенције. Загорчали су живот људима јер су изоставили новац за вртиће. Кућа Милановића кошта 5 милиона, а могли су направити 300 нових мјеста у јавним вртићима. Ако су неспособни нека доставе приједлог ребаланса буџета, ако не смију послати ребаланс нека нам кажу зашто не могу послати. За пет минута ћемо ријешити овај проблем,” поручио је Нинковић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести