НОВОСТИ

Нинковић одговорио Станивуковићу: Дјечаку сам узео играчку из руку па се расплакао

11/03/2024

Предсједник Скупштине Града Бања Лука Љубо Нинковић данас је по ко зна који пут потврдио како градоначелник Драшко Станивуковић сваки од започетих пројеката ради мимо закона, без потребне документације и мимо регулационих планова. Данас поред Ннинковића окупио се велики број видно незадовољних грађана како би му пружили подршку у циљу враћања Бањалуке у законске оквире јер закони важе за све, како за грађане тако и за градоначелника Станивуковића.

 

 

„Од почетка радова на овој кружној раскрсници тврдимо да је ово нелегално, односно иста није у складу са законом. Не може овако да се гради. Мимо прописа, мимо регулационих планова и свих других закона који третирају ову област. Драшко Станивуковић је ипак поступио другачије. Он је наставио са изградњом и поред упозорења Републичког инспектората да не може да гради, напрасно за неколико дана је набавио грађевиснку дозволу за коју смо и тад рекли да се не може издавати на такав начин. Казали смо да није легална, да није у складу са регулационим планом и ево ових дана смо добили рјешење од стране Министарства као другостепеног органа које им је укинуло грађевинску дозволу за кружну саобраћајницу“, казао је Нинковић.

Он је овим путем затражио од Инспектората да настави да ради у складу са процедурама, а везано за нелегално грађење кружне раскрснице као и других пројеката по граду, а који су мимо закона реализовани. Како је нагласио његов циљ није да се било шта у граду руши, као што то није ни циљ СНСД-а, већ њихова жеља је да покажу јавности да овакво руковођење града од стране Драшка Станивуковића никоме не доприноси.

„Тврдили смо и тада, тврдимо и данас да мора да води рачуна о томе да како се опходи он могу и други грађани у Бањалуци. Градио је потпуно нелегално ову кружну раскрсницу и данас смо нажалост дошли у ситуацију да морамо констатовати да она није у складу са регулационим планом и да није имао мишљење и сагласност Завода за очување споменика, иако је он (градоначелник) тврдио да је то све у реду. Подсјетићу вас да је у оквиру ових радова овдје на изградњи парка незаконито потпуно срушио Крајишку кућу и то у сред бијела дана. Та Крајишка кућа је била у билансу стања града као потпуно функционалан објекат који је имао своју сврху и служио, он није био девастиран, он није сметао саобраћају, није сметао ни безбједности пјешака. Нажалост неко од његових сарадника, да ли Вук Вишекруна, Миленко Џевер, да ли Бориша Мандић наредили су само извођачу да доведе багер и напросто сруши Крајишку кућу, што је још један невјероватан преседан“, нагласио је Нинковић.

Предсједник Скупштине затражио је од Тужилаштва да настави свој посао по питању рушења Крајишке куће. Како он наводи, по његовим информацијама двије или три кривичне пријаве су поднесене по питању рушења Крајишке куће те је исказао наду да ће Тужилаштво покренути поступак те да ће органи МУПа- извршити истрагу.

„Данас желимо да поручимо да смо били у праву ових посљедњих пола године, да је ово примјер кроз који ћемо доказати да су све Станивуковићеве активности нелегалне. Имате примјер ни да улица код Хотела Босна као и мањи број пројеката су рађени без дозвола и мимо планова. Бањалука нажалост доживљава озбиљно урушавање и у оном системском и правом изгледу Бањалуке. Тражићу састанак са директором Инспектората да видимо у којој је фази све ово и који су наредни кораци како бисмо показали како је ово правна држава и град у коме закони важе за све па и за Драшка Станивуковића. Такође, тражићу ургенцију Тужилаштва да видимо у којој су фази кривичне пријаве које се односе на рушење Крајишке куће и састанак са Заводом да видимо у којој фази је заштита бунара из средњег вијека и да видимо како су могли дозволити да се наставе радови на кружној раскрсници све док се не заврше археолошка истраживања“, јасан је Нинковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести