НОВОСТИ

Нинковић одговорио Станивуковићу: Ја сам једини предсједник Скупштине Града који је у току једне године мандата одржао највећи број сједница

29/01/2024

Предсједник Скупштине Града Бања Лука Љубо Нинковић одговорио је на наводе градоначелника Драшка Станивуковића како он не ради свој посао наводећи како је он једини предсједник Скупштине Града који је у току једне године свог мандата одржао највећи број сједница. Нинковић је говорио и о ненамјенском трошењу средстава од стране градоначелника као и наставку сједнице Скупштине Града.

 

 

“Морам рећи да је за ову непуну годину дана откако сам предсједник заказао и одржао највећи број сједница у том периоду. Заказао сам и одржао 14 сједница Скупштине Града, а Закон о локалној самоуправи члан 45, став 1 каже да сједницу сазива предсједник Скупштине по потреби, а најмање једном у два мјесеца. Ово није Пословник, ово је Закон о локалној самоуправи гдје није наведено да то мора бити ванредна или редовна сједница”, казао је предсједник Скупштине града Бања Лука Љубо Нинковић.

Како он наводи највећи број сједница у једној години у односу на претходне мандате предсједника је одржао, а што би значило да се у свака 23 дана одржавала сједница не рачунајући наставке.

“Знате да смо посљедњу сједницу покушали наставити три пута и ту не рачунам претходно наведених 14 сједница”, рекао је Нинковић те додаје да градоначелник није отишао на Копаоник можда би наставак ванредне сједнице угледао свој крај.

Он је најавио и да ће 16. ванредна сједница бити одржана након договора са Синдикатом управе и како наводи то ће бити 15 сједница у току његовог мандата.

“Бањалука нема градоначелника јер да га има он се не би бавио руководством скупштине и њеним радом. Бавио би се са пољопривредницима који чекају субвенције, а које не зависе од ребаланса. Ја га јавно питам да ли нам може доставити колико новца тренутни град има на својим рачунима. Он је 3 милиона и 166 предложио као реалокације. Да ли је то једини и максимални износ новца који је он имао у овом тренутку?” питао је предсједник Скупштине Града.

Он додаје да уколико градоначелник планира да користити новац из 2024. како би попеглао криминал у 2023. години онда је заиста немогуће одредити како да се даље поступа по том питању и које мјере да се предузму.

Нинковић се осврнуо И на Станивуковићев коментар да је за вријеме свог мандата изградио два вртића те да његова политика “0 дјеце на чекању” не пије воду. Како он каже 1100 дјеце и даље чека вртић.

“Покушава да нађе оправдање. Спомињао је вртић у Куљанима и Врбањи, а није казао како су то пројекти покренути у вријеме мандата Игора Радојичића који су покренути док је он био посланик, а ја одборник 2020.”, јасан је Нинковић те додаје како Станивуковић није ни покренуо ни обезбиједити средства за вртиће већ је само завршио започето.

“Чињеница је да ни једне марке није предложио за изградњу новог вртића и његова политика 0 дјеце на чекању нема никакво упориште и да је све већи број дјеце који чека”, наставља он.

Предсједник Скупштине Града је казао како су најмлађи тренутно само један од проблема поред Савјета мјесних заједница све више пишу према кабинету предсједника Скупштине да им се реализују радови на терену, углавном инфраструктура, путеви и остало. Како он наводи, градоначелник није споменуо јучерашњи протест незадовољних мјештана бањалучког насеља Куљани.

“Ја морам рећи како човјек може да образложи да све зависи од ребаланса и да усвајање истог може све откочити. Још једном га позивам да нам достави који износ средстава град има на рачунима да знамо на чему смо заиста”, казује НИнковић и додаје:

“Неће да се бави пробијањем рокова, а сваки рок је пробијен, а ни једног извођача ни надзор није казнио јер је пробио рок. То све финансијски кошта град. Гајева улица се требала завршити у новембру и исплаћене су субвенције за отежани рад и сад имамо ситуацију и да ће у овом буџету тражити поновног издвајања јер посао опет није завршен на вријеме”, рекао је Нинковић.

Предсједник Скупштине Града додао је како ће због горе поменутих поступака испаштати грађани и Бањалука.

“Чуо сам да је условљавао одборнике да ако 1. фебруара не усвоје ребаланс да ће они бити криви јер је он св еурадио што је у његовој моћи. Ја ћу вас напоменути да је он потрошио 16 милиона ненамјенски потрошио. Та средства нису морала бити кредитна, предвиђена за капиталне инвестиције већ су могла да иду на све оне законске ствари о којима је требао водити рачуна попут корисника Центра за социјални рад, вртиће… Онда бисмо могли да дигнемо кредит који би био везан за инвестирање у одређене капиталне пројекте и инфраструктуру”, рекао је Нинковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести