НОВОСТИ

Обиљежен Дан погинулих и несталих

15/09/2023

У Бањалуци је обиљежен Дан погинулих и несталих.

 

 

Република Српска још трага за 1.646 лица са списка несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је процес тражења несталих Срба у застоју већ 15 година и да је крајње вријеме да се убрза или да се врати у надлежност Републике Српске.

 

– Од формирања Института за нестале БиХ 2008. године процес тражења несталих Срба је запао у ћорсокак, не функционише и заустављен је – рекла је Граорчева.

 

Предсједник Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалуке Бојан Келеман рекао је да су породице погинулих и несталих из Републике Српске незадовољне процесом тражења њихових најмилијих, јер је од 2008. године, када је почео са радом Институт за нестала лица БиХ, процес тражења несталих Срба практично заустављен.

 

– До 2008. године подаци су били много бољи, јер се годишње у просјеку проналазило осам несталих Срба, а ове године идентификовано је само једно лице српске националности – рекао је Келеман.

 

Због застоја у процесу тражења и идентификације српских жртава, једно од рјешења је да се овај процес са БиХ врати на ниво Српске, поручили су из Републичке организације породица погинулих и несталих бораца и цивила.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести