НОВОСТИ

Одржана народна трибина „УГРОЖЕНА СРПСКА – ОДЛУЧАН ОДГОВОР на Петрићевцу

26/04/2024

На Петрићевцу у ОШ „Милош Црњански“ одржана је 15. народна трибина покрета „Одбрана Српске“.  Трибини су присуствовали чланови породица погинулих бораца, борци, разни војни инвалиди, потомци бораца, ратни команданти и командири, истакнути интелектуалци и грађани мјесних заједница Петрићевац и Паприковац.

Прије почетка трибине делегација Покрета „Одбрана Српске“ и домаћина положила је вијенац на споменик погинулим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата из Мјесне заједнице Петрићевац.

 

Трибина је почела интонирањем химни „Моја Република“ и „Боже прабде“, као и минутом ћутања за све погинуле и умрле борце Одбрамбено – отаџбинског рата.

 

Милан Кецман, предсједник Борачке организације Мјесне заједнице Петрићевац, нагласио је да ово није политички скуп, него сабор патриота и сложних људи који се боре за правду, јер Срби су слободарски, мирољубив народ, који никад другима нису чинили зло. Други су били кажњени нашом побједом у многим ратовима. Република Српска је наша светиња и трајна категорија.

 

Предсједник Покрета, др Дарко Матијашевић, поздравио је учеснике трибине и нагласио је потребу да нашом 15. трибином надстраначки укажемо да нам је стало до правде и наше Републике Српске. Кроз јединство и овакво дјеловање показујемо да смо заједно били спремни на геополитички удар који смо прихватили, спасили народ и створили Републику Српску. Најбољи међу нама дали су животе за слободу, а сви смо поднијети велики терет. Подршком нашим легално изабраним институцијама дајемо им ослонац и снагу.

 

Савјетник предсједника Републике Српске, професор Марко Ромић, своје излагање започео је стиховима Бранка Ћопића: „Ма какав био мој праг, он ми је срцу драг…“. То је наша водиља и боримо се само за оно што је наше. Ми имамо много старије манастире и цркве него што Запад има своје виле и дворце. „Република Српска је идеја која живи и траје, то је моја водиља. Наши непријатељи су исцртали наше границе и зато кажемо – граница постоји. Нећемо дозволити да затру наше национално биће“. У Босни и Херцеговини се не суди господину Милораду Додику, него предсједнику Републике Српске. Зато чврсто и поносно стојимо уз наше институције.

 

Апсолвент  Богословског факултета у Фочи, Алекса Шешић, рекао је да нас само слога и јединство народа, потпомогнуто духовношћу Српске православне цркве и народа, уз институције Републике Српске може спасити и одбранити.

 

Присутнима на трибини обратили су се и директор Техничке школе Бања Лука, Владимир Куваља и пензионисани генерал полиције Драгомир Андан, а модератор је био предсједник Скупштине Покрета Александар Убовић.

Порука са трибине је јединствена, само заједнички, мудро и легалним средствима, уједињени око представника власти Републике Српске, можемо рачунати на заслужену слободу и државност.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести