НОВОСТИ

Огласили се из вртића “Звјездица”: Градоначелник у његови сарадници вјешто оправдан бијес родитеља усмјеравају на нашу установу

14/06/2024

У Бањалуци већ мјесецима актуелна је борба око субвенција одитеља чија дјеца похађају приватне вртиће с градом Бањалука, али и приватним вртићима. И док су родитељи тражили од града Бањалука изједначавање субвенција са цијеном боравка који плаћају дјеца која похађају државне установе право рјешење још нису пронашли.

Звјездица, вртић и јаслице
Фото: ФБ Звјездица вртић и јаслице

Због поскупљења вртића “Звјездица” за 100 КМ, Град је наводно предузео низ мјера, између осталог и бојкот ове предшколске установе од стране родитеља. “Не потписујте анекс уговора о поскупљењу, од 1. октобра ћемо вашу дјецу пребацити на друга мјеста”, гласила је порука граоначелника. С обзиром да није изграђен ниједан вртић за претходне четири године јасно је да се градоначелник спрема за предизборну кампању, а родитељи би могли остати без мјеста и у приватним верићима.

 

Поводом низа оптужби ос тране градоначелника Драшка Станивуковића и његових сарадника према П.У. “Звјездица”, огласили су се из ове установе, те образложили зашто је уопште дошло до поскупљења.

 

Саопштење П.У. Клуба за дјецу “Звјездица”  преносимо у цијелости:

 

“Поводом низа оптужби, лажи и увреда које су челници града, на челу са градоначелником и градским менаџером изнијели о нашој предшколској установи и директору исте осјећамо професионалну и моралну обавезу да се обратимо јавности .

ЗАШТО ГРАДОНАШЕЛИНИК И ЊЕГОВ САРАДНИК ВЈЕШТО ОПРАВДАН БИЈЕС РОДИТЕЉА УСМЈЕРАВАЈУ НА НАШУ ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ И ТИМЕ НАНОСЕ ШТЕТУ ДЈЕЦИ?

 

*П.У. Клуб за дјецу „Звјездица“ постоји пуних тринаест година. Испратили смо тринаест генерација предшколаца у школу. Изузетно велики број родитеља смо учинили задовољним нашом услугом, те за све ове године никада нисмо доведени у ситуацију да сами о свом успјеху морамо јавно да се оглашавамо јер о успјеху наше установе говори број задовољних родитеља, број уписаних малишана, као и број оних који тек треба да се упишу у нашу установу, а увијек се тражило мјесто више. Квалитет услуге и задовољно дијете је увијек био приоритет наше установе.

Да бисмо задржали квалитет рада са дјецом одлучили смо се за подизање цијене наших услуга од 1.7.2024. године. Како бисмо вам приближили разлоге за повећање цијене, напоменућемо да је просјечна цијена услуге у нашој предшколској установи до 1.4. износила 290,69 КМ и рађена је на 808 васпитаника а да бисмо испунили предвиђена повећања плата запослених и подигли квалитет услуга на још виши ниво, што је у складу са сталним растом стандарда у нашој држави, потребна су нам додатна средства. Нова економска цијена, обрачуната на основу узорка од 670 васпитаника, би износила 396,49 КМ. То у коначници значи да ће цијена услуга П.У. Клуб за дјецу „Звјездица“ износити 450,00 КМ за једно дијете, док ће за двоје дјеце износити 720,00 КМ. За треће и свако наредно дијете из исте породице, боравак је бесплатан. Наглашавамо и да се цијена услуге продуженог боравка не мијења. Такође, у току мјесеца више од десет посто корисника у току мјесеца користи погодности у плаћању на основу “чувања мјеста” или правдања болести, са умањењима и до 30%.

За вријеме боравка у нашој предшколској установи, са дјецом се спроводи свакодневни квалитетан рад образованих и професионалних васпитача о којима посебно морамо водити рачуна, узимајући у обзир мањак стручног кадра у Републици Српској. За П.У. Клуб за дјецу „Звјездица“ најважнији ресурс јесу наши запослени, који су сагласни са одлуком о повећању цијене са 350, 00 КМ на 450,00 КМ и побољшањем наше услуге и стандарда. Томе свједочи потписана Сагласност запослених (број протокола 106/24). У васпитно образовни рад са дјецом су укључени и стручни сарадници, мастер дефектолог и професор специјалне едукације и рехабилитације- логопедија и сурдоаудиологија, који свакодневно учествују у раду и развоју наше дјеце. Такође, не можемо занемарити рад запослених у управи, као ни запослених на пословима припремање и послуживање хране и одржавање објеката.

Као установа, посебно смо поносни на љетни програм рада јер вршимо закуп градског базена гдје дјеца свакодневно бораве. Како нам је један од главних циљева и афирмација дјечијег стваралаштва, за обиљежавање приредби и важних догађаја организујемо закуп спортских дворана и позоришних сала, како би им вријеме проведено у нашој установи остало у најљепшем сјећању.

Друштвену одговорност смо показали на безброј начина, а неки од њих су и сарадња са локалном заједницом и узимање учешћа на свим дјечијим догађајима.Морамо напоменути да смо у доба пандемије вируса корона ослободили родитеље плаћања наших услуга све до поновног повратка у нормалан режим рада. Такође, након инспекцијских контрола које су спроведене у претходном период, доказано је да послујемо у складу са законом, а све у циљу дјечије среће.

Поставља се питање зашто градоначелник посљедњих дана током својих излагања ни у једном тренутку није поменуо колико град Бањалуку кошта услуга јавних предшколских установа?!

Свјестан је да је економска цијена боравка једног дјетета у јавној предшколској установи 650КМ! П.У. Клуб за дјецу “Звјездица” ће и у наредном периоду радити на заштити наше дјеце од дискриминације при примању субвенција, упрскос тврдњама градских власти да ће наша дјеца бити изузета од примања субвенција уколико не дође до снижавања цијене.

 

Јасна је намјера да бијес родитеља упућен њему покушава да преусмјери на приватне предшколске установе и тиме нанесе штету, не само установама, него првенствено недужној дјеци.

Нећемо дозволити да било ко зарад личних интереса баца љагу на нас који као предшколска установа годинама беспријекорно обављамо свој посао.

Наши најмлађи и квалитет услуге коју пружамо остаће приоритет и на томе ћемо наставити радити предано као и до сада.”

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести