НОВОСТИ

Оштре критике на “саобраћајну револуцију”: Амиџић и Обрадовић упитали ко је одговоран за КОЛАПС?

06/11/2023

Једносмјерни саобраћај у Бањалуци од данас је у функцији, међутим, на улицама влада колапс. Посланик СНСД-а У НСРС Боривој Обрадовић и Срђан Амиџић, некадашњи одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука рекли су да је ново “рјешење” катастрофално. Бициклистичке стазе иду у оба смјера, а улица је једносмјерна, бициклисти се морају кретати уз десну ивицу коловоза, аутобуси стају на бициклистичкој стази, а катастрофална је саобраћајна сигнализација што доводи до саобраћајног колапса.

 

 

 

Они су јавно упитали ко је осмислио ову саобраћајну катастрофу која је толико лоша и ко је стручна особа која је радила на изради студије једносмјерног саобраћаја у Бањалуци.

 

„Ко је та особа, желимо да чујемо ко је заслужан за овај колапс. Колико видимо из Градске управе се само оглашавају градоначелник и градски менаџер који немају везе са саобраћајном струком. Није ми јасно ста подразумијева саобраћајна револуција“, рекао је Обрадовић.

 

Он је подсјетио на  ријечи градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића који је рекао да почиње велика саобраћајна револуција увођењем једносмјерног саобраћаја, а који ће, како је сматрао Станивуковић, у значајној мјери растеретити гужве у ужем центру града док је с  друге стране сам признао да на овој релацији гужви није ни било.

 

„Стручњаци су упитали зашто се то ради у центру града када Улица краља Петра И Карађорђевића и Видовданска нису довољно оптерећене. Он уопште не зна да ли ово растерећују или оптерећује, ово је катастрофално, бициклистичке стазе иду у оба смјера, а улица је једносмјерна, бициклисти се морају кретати уз десну ивицу коловоза, аутобуси стају на бициклистичкој стази, катастрофална је саобраћајна сигнализација што ће довести до саобраћајног колапса. Требало се наставити радити на изградњи кружних токова на источном и западном транзиту, код Гимназије итд. Тим би се ријешио саобраћајни колапс у Бањалуци као и мост у Доцу који градоначелник није завршио“, додао је Обрадовић.

 

Срђан Амиџић је такође позвао стручњаке да објасне на који начин ова измјена представља искорак у Бањалуци. Он је изразио захвалност припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске који су дали свој допринос и нажалост, како каже, мораће то да раде и у наредним данима како у Бањалуци не би дошло до већих посљедица или удеса.

„У Закону о безбједности саобраћаја је јасно дефинисано да бициклистичке стазе не могу ићи у контра смјеру. Овдје бициклистичка стаза иде у контра смјеру, а законом је дефинисано да нешто тако не може“, рекао је Амиџић.

 

Он је додао да је овдје у питању политичка превара те да су средства која су предвиђена за изградњу моста у Доцу искориштена да се офарбају саобраћајнице које нису неопходне.

 

„Ми смо политички изиграни, оно што је потребно Граду БЛ јесте већи број мостова. Био сам у администрацији гдје је завршен мост у Чесми, урађен Зелени мост, мост у Српским Топлицама, а оно што мени смета јесте да су средства која су предвиђена за изградњу моста у Доцу искориштена да се офарбају ове саобраћајнице које нису неопходне. Исто тако нигдје у свијету нисам видио да имате парк унутар кружне раскрснице гдје су издувни гасови, неко очекују да ту доведете дијете, да сједите и да ризикујете да вас неко удари“, рекао је Амиџић.

 

Позвао је надлежне да почну да раде мост у Чесми, за који је Влада Републике Српске обезбиједила средства.

 

„Новац који је обезбијеђен за мост у насељу Долац троше за нешто што је кружна раскрсница. Када је у питању мост у насељу Чесма, почните да радите, оно што град треба да уради су приступне саобраћајнице, Влада ће направити мост, а онај дио што је Град преузео на себе да изгради приступне саобраћајнице, видјећете да неће урадити“, закључио је Амиџић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести