НОВОСТИ

Пећанац критикује Станивуковића: Ранији противник кредита сада тражи ШЕСТ МИЛИОНА

05/12/2023

Одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука, Бојан Пећанац, изнио је оштре критике на рачун градоначелника Драшка Станивуковића због недавно одржаних консултација о буџету за 2024. годину.

 

 

 

 

“Требало је да се прича о ребалансу за 2023. који се не може завршити без кредита. Лицитирало се о износима око пет, шест милиона, тврдећи да су та средства пријеко потребна за завршетак године. Када чујете да је потребно шест милиона без одређених анализа и података, а градоначелник је био противник кредитног задужења”, рекао је Обрадовић.

 

 

 

Пећанац је такође поставио питање о исплати накнада за Мјесне заједнице, истичући нелогичност чекања до краја године да би се ова политика реализовала, иако је то саставни дио буџета.

 

 

 

У вези нацрта буџета за 2024. годину, Пећанац је изнио незадовољство тиме што у њему није било развојних пројеката, него је био оријентисан  на потрошњу. Критиковао је градоначелникову тезу о томе да би одборници требали предлагати капиталне пројекте, истичући да градска управа треба пружити иницијативу за буџет, а затим га кориговати кроз скупштину.

 

 

 

Пећанац је нагласио да је ребаланс буџета прошао без јавне расправе, урпкос ранијим обећањима о транспарентности градске управе.

 

 

 

“Требале су се спровести јавне расправе по градским и сеоским насељима. Наслушали смо се прича о транспарентности у градској управи. Након три године, добићемо анализу студије јавног превоза која је плаћена близу 100.000 КМ. Три године је дуг период, видјећемо што ће нам она рећи’, рекао је Пећанац.

 

 

 

Додао је да у нацрту ребаланса буџета нису предвиђена средства за плате у Градској управи нити за изградњу вртића.

 

“Преко 1000 дјеце остало је без јавних вртића. За три године се могло наћи средства да се направи бар један вртић. Такође, нема новца за нову фискултурну салу у Ади, иако је уложено пет милиона КМ у објекат, а дјеца немају могућност одржавања физичког’, додао је он.

 

 

 

Нацрт буџета умањен је за скоро 24 милиона у односу на прошлу годину, а Пећанац је додао да ништа није урађено.

 

“Срамота је да се за три године није завршен мост у Доцу. Проблем је наводно дотични Шмит. Ниједан појединац не смије кочити рјешавање проблема. Преко 10 милиона КМ средстава пребачено је за кружну раскрсницу без било каквих одлука. Три године су прошле, а ништа није урађено”, закључио је Пећанац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести