НОВОСТИ

Погледајте закључке које су усвојиле владе Српске и ФБиХ

08/06/2023

У Бањалуци је данас одржана заједничка сједница Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ. На данашњој заједничкој сједници усаглашено је седам закључака.

 

 

Владе Републике Српске и Федерације БиХ данас су на заједничкој сједници у Бањалуци задужиле ресорна министарства да размотре продужење важења одлуке о привременој забрани шумских дрвних сортимената, која је на снази до 31. јула и односи се на извоз трупаца из БиХ.

Министарства за просторно уређење, грађевинаратво и екологију Републике Српске и федерално Министарство околиша и туризма задужена су да у сарадњи са Експертским и Правним тимом прате активности на спровођењу поступка претходне процјене утицаја и процјене утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори.

Ова два министарства задужена су и да врше размјену информација о овом питању, врше укључивање других надлежних институција, заинтересоване јавности у БиХ ради заштите животне средине и здравља људи у БиХ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Двије владе задужиле су Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и федерално Министарство животне средине и туризма да све доступне информације, укључујући и ставове других надлежних институција и заинтересоване јавности благовремено доставе Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара, као и координатору институција из БиХ у овом поступку.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и федерално Министарство саобраћаја и комуникација задужени су да интензивно наставе са активностима на реализацији пројекта изградње ауто-пута/брзог пута Сарајево-Београд-Сарајево.

Владе су сагласне да је потребно наставити сарадњу између министарстава унутрашњих послова у областима дефинисаним у већ потписаним протоколима, меморандумима и споразумима с циљем интензивније борбе против свих облика криминалитета, те итензивирати сарадњу у области полицијске обуке.

Сагласне су и да се одредбе закона које се тичу извршења кривичних и прекршајних санкција усагласе у дијелу који се односи на премјештај осуђених лица из једног ентитета у други, наводи се у саопштењу.

Двије владе предложиле су Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара да се покрену активности за успостављање, наставак рада Комитета за техничке прописе БиХ у складу са чланом 6. Закона о техничким захтјевима за производе и оцјењивању усклађености.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Министарство образовања и науке ФБиХ задужена су за покретање интензивније сарадња ресорних ентитетских министарстава надлежних за област науке и технологије на креирању и реализацији програма и пројеката од заједничког интереса.

Погледајте конференцију за новинаре након заједничке сједнице.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести