НОВОСТИ

Положени вијенци на Споменик жртвама фашизма у Бањалуци

09/05/2024

У Бањалуци су, у оквиру обиљежавања Дана побједе над фашизмом, положени вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

 

У име институција Републике Српске вијенац је положио предсједник Републике Српске Милорад Додик, у пратњи српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић,

предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића и предсједника Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Данијела Егића.

Вијенац је положио и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Цвијеће на споменик положили су и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, делегација СУБНОР-а Републике Српске, делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, те представници Владе Српске, посланици у Народној скупштини Српске, представници Борачке организације Републике Српске, представници Републике Српске у институцијама БиХ, те преживјели јасеновачки логораши и грађани и потомци.

Прије полагања вијенаца уприличен је традиционални марш “Бесмртног пука”, у којем су, осим бројних грађана и чланова СУБНОР-а, учествовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министри у Влади Српске, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, представници Српске на нивоу БиХ, посланици у Народној скупштини Српске.

Учесници марша су се кретали од Парка Петар Кочић до Трга палих бораца, те носили фотографије својих предака, учесника борбе против фашизма у Другом свјетском рату.

На Тргу палих бораца очекује се обраћање званичника и умјетнички програм.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести