НОВОСТИ

Протест родитеља испред Градске управе Бањалука

15/05/2024

Данас је испред Градске управе Бањалука одржан протест родитеља чија дјеца похађају приватне вртиће.

 

 

“Је ли коректно позивати се да си ти први то дао… Стицајем околности си ти први. Ирелевантна је цифра од 60 марака људи моји“ – градоначелнику Бањалуке ово су, између осталог, рекли незадовољни родитељи дјеце која иду у приватне вртиће.

Шездесет марака које помињу је субвенција града коју добијају родитељи јер су приватни вртићи скупљи од државних а у државним, једноставно, нема мјеста. А и тих 60 КМ касни мјесецима. Зато су родитељи љути.

“Државни вртић сада кошта 650 КМ, 160 плаћају родитељи. Приватни вртићи коштају око 420 марака у просјеку, а субвенције су 60 марака. То је огроман удар на буџет сваке породице. Док град не изгради довољно капацитета за сву дјецу у државним вртићима до тад треба да субвенционише приватне вртиће“, каже Јелена Вукелић.

Прије сусрета са Драшком Станивуковићем, протестовали су испред Градске управе а уочи сједнице локалне скупштине. Траже да се у буџету нађе довољно новца за субвенције и изједначавање цијена приватних и државних вртића. Међутим, разумијевања за сада нема. Могуће је повећање од 100 марака за једно дијете а 300 за двоје и на то, каже Станивуковић – нема колутања очима.

“Ми када повећамо субвенцију 100 марака за ваше дијете, ja нисам сигуран да сви родитељи овог свијета и свих 2.200 родитеља мисли да је 100 марака подршке за приватни вртић, то је сваки мјесец, то је за породицу 1.200, није мизерно. Мислим да не мисле, али поштујем да ви мислите“, каже градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Уз ово, и порука да ће град позвати власнике приватних вртића да разговарају о субвенцијама. Родитељи од тог сусрета не очекују много јер су се, кажу, сличних позива наслушали у протекле двије године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести