НОВОСТИ

Против Станивуковића поднесена кривична, пријети му до 3 године затвора ФОТО

16/01/2024

Предсједник Скупштине града Бања Лука Љубо Нинковић данас је поднио кривичну пријаву против градоначелника Драшка Станивуковића јер како наводи, основано сумња да је починио кривично дјело ненамјенско трошење средстава у 2023. години, а за шта је Нинковић навео неколико необоривих чињеница.

 

 

Прва чињеница се односи на допис Министарства финансија од 5. јануара 2024. године у коме је јасно наведено да није могуће усвојити Ребаланс буџета за 2023. годину у 2024. години јер би тај акт представљао кршење свих законских прописа који регулишу поменуту област, а што повлачи кривичну одговорност свих актера који су учествовали у самом доношењу.

“Друга важна чињеница је да ми приликом добијања скупштинсих материјала за усвајање Ребаланса буџета нисмо добили мишљење Министарства финансија за посљедњи преложени Ребаланс буџета од стране градоначелника. Трећа важна чињеница је да смо анализом амандмана градоначелника Ребаланса посљедњег који је предложио у поређењу са Извјештајем о извршењу деветомјесечног буџета установили да је градоначелник Бањалуке заједно са својим сарадницима 15.942.690КМ које жели да кроз овај ребаланс попегла само како би намирио оне ставке или увео нове буџетске ставке кроз ребаланс, а које је потрошио у 2023. години”, казао је Нинковић.

Како он даље наводи по Кривичном закону Републике Српске градоначелнику пријети до три године затвора. “Чланом 324 запријећена је казна до три године затвора”, наводи Нинковић.

Нинковић је навео и гдје је то ненамјенски потрошено скоро 16 милиона, па је тако навео изградњу кружне раскрснице, лежећег полицајца код Градске управе, изградња једносмјерне улице код Хотела Босна, набавка Телефонске централе…итд.

“Кредит који смо ми дигли у априлу прошле године у износу од 25 милиона, анализом ребаланса и амандмана градоначелника навели смо да је градоначелник хтио да ребалансом попегла износ од 10.445.000КМ вршећи пренамјену средстава без сагласности Скупштине Града и наравно неупознавајући уопште јавност, што је такође кривично дјело”, рекао је Нинковић додајући и пету чињеницу.

Пета чињеница се односи на то да су анализом ребаланса и амандмана градоначелника установили да је први човјек града потрошио намјенска средства Одсјека за цивилну заштиту у износу од 1.441.000КМ и што се као и претходне чињенице третира као кривично дјело.

“Сви људи који су очекивали исплате из буџета, а које смо ми усвојили у претходној години,а он (градоначелник) их је намјенски смањио како би измирио средства на ставкама на којима није имао у буџету. Члановима савјета смањио износ накнада за 90.000, субвенције привреди смањио за 200.000КМ, фонд за студентске пројекте смањио за 20.000, текући грант Дому здравља смањио за 1.500.000, капитални грант Дому здравља смањио за 200.000, набавка намирница у вртићима смањена за 300.000, субвенције за пољопривреднике смањене за 300.000КМ а које су предвиђене И никад нису добили, субвенције за одржавање пољопривредних машина 100.000КМ”, навео је Нинковић.

Он је казао да очекује од надлежних органа да проведу истрагу, установе поменуте чињенице и да градоначелника и његове сараднике изведу пред лице правде.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести