НОВОСТИ

Савјет министара подржао пројекат медицинског комплекса Бањалука

02/03/2023

Савјет министара утврдио је Приједлог уговора о финансирању између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке за Пројекат медицинског комплекса у Бањалуци, вриједан 75 милиона евра.

 

 

Циљ пројекта је проширење и унапређење инфраструктуре Медицинског комплекса на Паприковцу у Бањалуци, који се састоји од Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Факултета медицине и здравствене његе Универзитета у Бањалуци и Центра за образовање и истраживање, саопштено је из Савјета министара.

Дио пројекта је медицински кампус који обухвата Медицински факултет и Центар за образовање и усавршавање, а укључује изградњу и опремање нове зграде капацитета 1.400 студената.

Пројекат подржава прву фазу дугорочног плана инфраструктурног развоја овог комплекса за пружања висококвалитетне здравствене његе и услуга медицинског образовања за потребе грађана.

Рок отплате кредита је 25 година, укључујући шест година грејс периода, с алокацијом на Републику Српску.

Укупна вриједност пројекта процијењена је на 105,783 милиона евра, од чега је кредит ЕИБ-а 75 милиона евра, а домаћа контрибуција и други извори финансирања износе 30,78 милиона евра.

Планирано је да пројект буде реализован до краја јануара 2029. године.

Приједлог уговора са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар финансија и трезора у Савјету министара.

Савјет министара прихватио је једногласно иницијативу Министарства финансија и трезора и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за Пројекат унапређења квалитета ваздуха у БиХ, вриједан 50 милиона долара.

Циљ овог пројекта је смањење емисија загађивача ваздуха и штетних гасова у секторима гријања стамбених објеката и промета у Сарајевском, Тузланском, Зеничко-добојском и Херцеговачко-неретванском, на основу изражене жеље да учествују у овом пројекту.

Једна од компоненти овог пројекта, која се односи на зелену урбану мобилност за подршку транзицији прометног сектора према ниским емисијама, биће спроведена у Кантону Сарајево, као највећем урбаном подручју у БиХ.

Уз консултације са властима Федерације БиХ и Републике Српске, овај пројекат ће се прво фокусирати на Федерацију БиХ.

Савјет министара једногласно је утврдио Приједлог меморандума о сарадњи на формирању Сталне транснационалне мреже за безбједност пловидбе, са информацијом Министарства комуникација и транспорта о његовој припреми, чиме се интензивира сарадња земаља Јадранско-јонске региона.

– Меморандум су претходно усагласили и предложили сви учесници у пројекту ЕУРЕКА у оквиру сарадње земаља Јадранско-јонске региона /БиХ, Хрватска, Италија, Грчка, Албанија, Црна Гора, Словенија/, с циљем повећања поморске безбједности – саопштено је из Савјета министара.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести