НОВОСТИ

Савјети ГрО СНСД-а Бања Лука изложили иницијативу “Здрава и БЕСПЛАТНА ужина”: Очекујемо једногласну подршку одборника. Дјеца су наш приоритет!

04/04/2024

Представници Савјета за основно образовање и Савјет за породицу, демографију и друштвена питања Градског одбора СНСД-а Бањалука изложили су данас иницијативу за пројекат “Здрава исхрана за основце од 1. до 3. разреда”. Након презентоване иницијативе, представници поменута два савјета ће исту предати у Градску управу.

“Након мог дугогодишњег дјеловања у просвјети дошла сам до взакључка да се наша дјеца нездраво хране што је добрим дијелом утицало на покретање овог пројекта. Након податка да имамо око 5600 дјеце од 1-3 разреда основних школа у Бањалуци дошли смо на идеју да им обезбјеђујемо здраву ужину у школама. За овај пројекат би се издвајало од 220.000 – 230.000КМ на мјесечном нивоу”, казала је Љиљана Свјетлановић Берић, предсједник Савјета за породицу друштвена питања и демографију.

Мирослав Попржен, предсједник Савјета за основно образовање обавио је разговор са свим директорима основних школа у Бањалуци, а сљедећи корак је како кажу Градска управа, а потом Скупштина Града која треба усвојити њихову иницијативу.

“Родитељи су одушевљени нашом иницијативом. Новац за ужину данас завршава у чоколадицама, и другој нездравим храни. Имамо и много дјеце која су обољела од дијабетеса, многих других обољења па и штитне жлијезде што стручњаци наводе као главни узрок нездрава исхрана. Надам се да ће пројекат заживјети с обзиром да у нашем граду имамо пројекте који су исцрпили буџет, а наша дјеца су на првом мјесту и мислим да ово потреба бити приоритет”, казала је Свјетлановић Берић.

“Ми као струковни савјет подржавамо овај пројекат и сматрамо да је ово одлична идеја и велико растерећење више психичко него материјално. Ово би било униформисано у свим школама и сваки родитељ би био сигуран да је његово дијете данас сигурно добило здрав и неопходан оброк без да неће новац бити потрошен на нездраву и брзу храну. Други битан фактор је безбједност јер дјеца не би напуштала школско двориште у потрази за оброком већ би исти био обезбијеђен уз контролу стручњака унутар школе. Наравно, ту су и продужени боравци гдје би свака школа имала обезбијеђен оброк и у продуженом боравку”, рекао је Мирослав Попржен предсједник Савјета за основно образовање.

Он је додао да ће школе морати саме расписивати јавну набавку за то и школе би морале носити тај, терета. “То је врло проста ствар технички и лако изводљиво”, како он тврди.

“У продуженом боравку родитељи плаћају ужину и она на мјесечном нивоу износи око 170-180 КМ. Ми бисмо на овај начин растеретили родитеље и успут дјецу научили здравим навикама. Од 1-3 разреда дјеца би стекли здраву навику и од 4 би сами дјеловали у складу с тим”, казује Берићева И закључује:

“Ми од прошле године радимо на овом пројекту и дали смо га у разматрање и ово је сад најбољи период јер имамо времена за спремање за наредну 2024/25 годину. Мислим да би било неумјесно у шта све Градска управа улаже новац али када након вртова и украса уђете у учионицу и видите да једно дијете једе а друго не из неких одређених разлога, онда то и није тако лијепо. Наши приоритети су млади у Републици Српској, а што и наш предсједник сам заговара”.

Пројекат “Здрава исхрана за основце од 1. до 3. разреда” биће поднесен као иницијатива Клуба одборника СНСД-а на наредној градској скупштини, како је навео Попржен те нагласио како вјерује да ће иницијатива бити једногласно усвојена јер дјеца јесу најважнији приоритет свих.

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести