НОВОСТИ

Сијарто у Бањалуци поручио: Додик је избор Српске – Мађарска не подржава санкције

05/07/2023

Указ о законима које је недавно усвојила Народна скупштина о необјављивању неуставних одлука Кристијана Шмита и непровођењу одлука Уставног суда БиХ биће ускоро потписан, најављује предсједник Милорад Додик.

 

 

Подршка политици поштовања Дејтонског споразума Републици Српској стиже и из Мађарске.

Министар спољних послова Петер Сијарто послао је јасну поруку Европској унији чија је, чланица и његова земља.

– Додика изабрао је народ Српске и то треба поштовати – каже Сијарто.

Интерес Мађарске је мир у БиХ. Са Западним Балканом треба разговарати, а не разговарати о њему.

Поручио је Европској унији да се треба одрећи пријетњи санкцијама. Предсједник Додик каже да ће Српска наставити да води своју политику и поновио да нелегитимни Шмит нема право да намеће.

Док се Запад оглушује, Српска понавља: Кристијан Шмит није легитимно изабран, нема право да намеће законе и уводи санкције. Апсурд је, каже предсједник Милорад Додик, да званични Брисел прича о владавини права,а сам та начела крши.

– Колико пута то морамо да кажемо, нама се згадило да говоримо, али човјек није згађен. он прима 24.000 евра мјесечно .Шмит нема право да намеће законе и одлуке. Он није изабран у складу са релевантном Резолуцијом Савјета безбједности – истакао је Додик.

А наметање одлука и санкције не би требало да буду будућност ни БиХ, ни Западног Балкана ни Европске уније, поручује шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто. Каже да подржава предсједника Додика јер је он избор народа Републике Српске.

– Ми га подржавамо и стојимо поред њега због вас, због Срба у БиХ, јер ви сте одлучили да је он ваш предсједник.Људи у Републици Српској одлучили су да је њихов вођа Милорад Ддоик и Мађарска сматра да ту одлуку треба поштовати. Довођење у питање одлуке једног народа, наметање одлука је најмање демократско – навео је Сијарто.

Могућност раста Европске уније Сијарто види кроз Западни Балкан- и са територијалног и економског апсекта. Дестабилизацијом Републике Српске и БиХ неће бити стабилности ни у региону

– Европа се тешко носи са сукобом у Украјини. Баш због тога би требало да избјегнемо да у Европи имамо још проблема. Мађарској је значајно да на Западном Балкану буде мирно и безбједно и Будимпешта је спремна да помогне остварењу тог циља. Са Западним Балканом треба разговарати, а не разговарати о њему – јасане је Сијарто.

Додик каже да не жели никакав сукоб, већ жели да се поштује Устав БиХ и оно што у њему пише. Све изван тога је пука интервенција неких који се желе уплитати у наше животе, сматра Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести