НОВОСТИ

Шобић: Оставити младима у насљеђе слободу и мир

09/05/2024

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић упозорио је у Бањалуци поводом Дана побједе да у неким земљама васкрсава фашизам под другим именом, те истакао да садашње генерације младим морају оставити у насљеђе слободу и мир.

 

Шобић је нагласио да је и данашње обиљежавање Дана побједе над фашизмом доказ да у Републици Српској нису заборављени они који су јуначки положили животе за будуће генерације.

“Овим показујемо одлучност у антифашистичкој борби, али и ријешеност да из Бањалуке и Републике Српске пошаљемо поруку мира свим људима у свијету, без обзира на вјеру, нацију и боју коже”, поручио је Шобић у обраћању на обиљежавању 9. маја којем присуствују највиши званичници Републике Српске и амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Шобић је рекао да је побједа у Другом свјетском рату остварена уз огромну цијену, те је нагласио да су људски губици трајна опомена да се зло никада више не понови.

Он је рекао да су 9. мај 1945. године становници цијелог свијета дочекали са радошћу вијест да је побијеђена најмрачнија идеологија – нацизам.

“Уласком Црвене армије под командом маршала Георгија Жукова у легло зла – Берлин, означен је крај највећег крвопролића безусловном капитулацијом фашистичке Њемачке. И наша Народнослободилачка борба имала је велики допринос овој великој побједи јер су јединице наше војске на простору Балкана разбиле више од 30 њемачких дивизија”, навео је Шобић.

У Бањалуци су, у оквиру обиљежавања Дана побједе над фашизмом, претходно положени вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

У име институција Републике Српске вијенац је положио предсједник Републике Српске Милорад Додик, у пратњи српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића и предсједника Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Данијела Егића.

Вијенац је положио и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести