НОВОСТИ

Шобот: У политику улазим као остварен човјек на сваком пољу, граду је потребна пристојност и надам се да ће то грађани препознати

23/05/2024

Приче о притисцима да уђем у трку за градоначелника, о томе да сам “натјеран” да уђем у политику су спекулације и ноторне глупости. Ја сам одрастао на Мејдану, доста људи у граду ме зна и знају да нисам особа која се може натјерати на нешто.

 

 

Интервју за бањалука нет преносимо у цијелости:

Бањалука нет: Ко је Никола Шобот и због чега се одлучио на улазак у политику?

ШОБОТ: Прије свега отац, супруг, а онда љекар и дијете овог града, неко ко је провео читав живот у Бањалуци, те посветио живот породици, послу и пацијентима. Из истог тог разлога се одлучио да уђе у политику.

Након свега што сам урадио у медицини, ово је један нови изазов и прилика да допринесем овом граду с једне друге позиције. Један лични изазов, да видим колико и шта могу. Можда да добијем верификацију свега оног што сам радио у овом граду све ове године, да град каже своје мишљење да ли је то било адекватно или није. За мене један нови изазов у животу.

Што се тиче медицине, остварио сам све оно што сам зацртао кад сам почео да радим. Ово је сад прилика да допринисем на други начин, у неком другом послу, али сигурно уважавајући исте те принципе које сам научио у досадашњем раду. Одатле тај мотив да уђем у политику.

Бањалука нет: Нисте први доктор који је у политици. Знамо их много. Неки грађани већ сада кажу да би доктори требало да остану доктори. Да не улазе у политику.

ШОБОТ: Мој једини услов кад сам улазио у ово је био да останем у медицини. Колико ће бити изводљиво, видјећемо. Моја срећа је што сам навикао да много радим и тренутно цијену плаћам једино ја. У смислу да сам престао да радим у приватним ординацијама, да бих постигао ово што је испред мене.

Што се тиче Клинике за кардиохирургију, ту сам поносан што сам помогао да стаса један млад кадар и што сам створио атмосферу на тој клиници да смо једна велика породица, да сви осјећају тај посао као нешто што воле и желе, а не као нешто што морају.

Што се тиче ангажмана доктора у политици, очигледно је да их има. Свако има своје мотиве и разлоге. Ја као љекар мислим да је неозбиљно и непристојно ограничавати љекаре као људе који су живот посветили образовању, који су се изградили кроз струку, кроз начин да стално унапређују своје знање. А с друге стране, као људи који су се изградили као неко ко жели да помогне. Мислим да је то добра квалификација да се баве друштвенокорисним радом, као што је политика.

Бањалука нет: Неки би рекли да је политика средство личног богаћења.

ШОБОТ: У више наврата сам навео све оно што ми желимо да направимо и како приступамо животу, послу, па и политици и овој кампањи. Говорили су ми да нећу моћи овако или онако. Да, моћи ћу онако како мислим да треба. И стојим иза тога. Ја бирам како ћу се понашати и у кампањи, у којем правцу ће она ићи. То је ствар личног избора. Оно што је мени битно нагласити је да у цијелу ову причу улазим као остварен човјек, који је завршио све што је замислио у стручном, финансијском и породичном смислу.

Никакав проблем немам да се као друштво усагласимо да се политиком баве људи који су завршили политичке науке. Али лимитирати докторе, који су можда у пет одсто најобразованијих у друштву, да се не баве политиком, а давати простор некима другим који нису образовани, мислим да је лицемјерно.

Бањалука нет: Навели сте личне разлоге и то је лијепо. Али је политика брига о колективу. Као доктор, какву бисте дијагнозу дали граду?

ШОБОТ: Да ћу се бавити дијагностиком у смислу медицине, нећу. Али оно што се мени чини, чим нисам задовољан, јесте једно игнорисање струке, система, процедура и то је оно што је евидентно. Једна дисфункција између Скупштине, градоначелника, реалних потреба овог града и оног што се ради. Мислим да ту требамо вратити и правну и процедуралну синхронизацију. Примат дати струци. И што је најбитније, слушати грађане у смислу шта им је потребно.

Исто тако донијети тешке одлуке које се односе на круцијалне пројекте у граду, које неће бити лако урадити. Можда ћемо платити цијену на мање битним, дневнополитичким стварима, али у оквиру струке се позабавити оним што је суштинска потреба овог града. Обилазећи терен трудио сам се да чујем шта је проблем. У приградским насељима је то водоснабдијевање, путна инфраструктура и оно на чему тренутно радим је израда политика и циљева који ће обиљежити моју кампању и мој будући рад у Градској управи.

Бањалука нет: И, шта су Ваши циљеви?

ШОБОТ: Оно што мене занима управо јесу ствари које су битне за овај град, почевши од предшколског образовања, градње вртића и едукације кадра. Ако сам ишта научио у свом послу, без обзира на инфраструктуру, морате да имате раднике који ће да носе тај посао.

С медицинског аспекта, оно што ми је намјера је да повећам ефикасност и доступност медицинске заштите. Наши љекари породичне медицине раде фантастичан посао. Узалуд вам кардиохирургија ако становништво нема додир с породичним љекаром. Инсистираћу на систематским прегледима и превенцији.

Такође, оно што ће бити императив је заштита животне средине. Знате да у Буџаку и Борику имате азбестне кровове. Ништа није урађено по том питању. Морамо водити рачуна.

Што се тиче саобраћајне инфрастуктуре, нећу себи давати за право да цртам раскрснице и глумим саобраћајног инжењера. Мој рад ће обиљежити заснивање на стручним кадровима, који су доказани у свом послу, јер мислим да само такви људи могу да носе развој и њима се мора дати да раде на адекватном развоју граду.

Бањалука нет: Неки би из Ваше странке рекли да је у граду прединфарктно стање. Шта замјерате конкретно Градској управи? Ми као грађани се нисмо сналазили у том односу Скупштине и Градске управе. Било је превише конфузно. Неке ствари је подржао и СНСД, а онда прича о нелегалним радњама. Има ли одговорности и СНСД-а?

ШОБОТ: Управо замјерам и ту конфузију. Мислим да је из ње настао један одређен хаос који збуњује грађане, па на крају крајева и мене самог. Сад је ствар наклоности како ће неко гледати на ствари. Свако ради оно што мисли да је најбоље па ће грађани процијенити да ли је то тако било.

Одговорност сваког озбиљног политичара је да нађе рјешење. Битан је резултат. С једне стране нисам задовољан тим односом који је постигнут, који за мене није био адекватан. Имам јасно мишљење. За све негативно на кардиохирургији одговарам ја као руководилац. Исто тако за све негативно на УКЦ одговара Владо Ђајић. Тако да за све негативно у граду одговара онај који носи власт.

То да ли сте ви способни да нађете адекватну скупштинску већину, то је ваш политички проблем. То је ваша обавеза. Ми морамо бити свјесни да све што изговарамо, што радимо, носи посљедице. Ако неко хоће да се бави политиком или било чим у животу, мора бити свјестан да ће га неко позвати на реченице које је изговарао раније. Веома је битно не палити мостове. Понашати се одговорно у изјавама и пословима. Питање је шта ће бити у будућности. Треба оставити отворена врата.

Бањалука нет: Ни у овом интервјуу, ни раније не спомињете градоначелника. Да ли то има везе с овом причом “да остављате отворена врата” или с нечим другим?

ШОБОТ: То има везе самојим животним принципима, а који гласе да се људи који немају свој живот баве другима. Просто не желим да скрећем пажњу колико други не ваљају, него хоћу да покажем оно шта сам ја, шта стоји иза мене и шта желим да урадим. Мислим да ту треба бити фокус.

Лјуди су се уморили од приче како неки други не ваљају. Дајте да понудимо нешто добро и да покажемо на основу чега гарантујемо да то можемо спровести. Не мислим да ми је неки плус ако други не ваљају.

Себе сам градио не тако што бих другог девалвирао, него да радим 30 одсто више од њега. Мислим да је то добро и за овај град. Хајде да направимо трку да покажемо ко ће више дати овом граду.

Не постоје пацијенти да бих ја био љекар, него сам ја љекар да бих лијечио пацијенте. Тако не постоји град да бих био градоначелник, него да бих био на располагању грађанима. Мотив мора бити да се уради нешто добро. Свако има визију доброг, па грађани нека одлуче шта је добро, како град да изгледа и ко да га води.

Бањалука нет: Има ли нешто што Вам се свиђа што је урадила ова Градска управа, што бисте наслиједили уколико постанете градоначелник?

ШОБОТ: Мислим да је генерално проблем недостатак континуитета. Ја нисам неко ко ће рећи: “Све што је било раније, не ваља“. Тако су и Надреалисти снимали емисије на ту тему. Нећу експлицитно тврдити да није урађено ништа добро. И нисам толико негативан према било коме да кажем да не ваља баш ништа.

Сигурно да одређене ствари замјерам, да бих неке ствари радио другачије. Оно што је битно на крају сваке утакмице јесте резултат. Не видим да је ријешена саобраћајна гужва у Бањалуци, не видим ниједан нови вртић, ниједну нову школу, није завршен колектор за отпадне воду, нове депоније, рециклажу&хеллип;

Све оно што је започето, а што народ препозна као добар пројекат, сигурно да ћу подржати. Немам ту намјеру да бришем неке ствари или да их гасим ако су биле добре.

Бањалука нет: Сви очекују жестоку, прљаву кампању, поготово у Бањалуци. Какав ће Ваш допринос бити?

ШОБОТ: Неће сигурно бити прљав. Што се мене тиче, временом је политика постала доста омражено код народа. Негативно се перцепира, све се види као лични интерес. Дубоко вјерујем да човјек својим понашањем и приступом барем мало може помјерити ствари.

Бањалука нет: Неки пристојни нису добро пролазили код нас.

ШОБОТ: Не знам како су пролазили, то је ствар личног избора. Заиста се нећу спуштати на ниво вријеђања неког&хеллип; Увијек ћу указивати на појаве које нису добре. Али све се може рећи на неки нормалан начин. Ја сам то што јесам. Да сам светац, нисам сигурно. Просто дуго сам ту, доста ме људи зна. Знам и многе ствари, могао бих се бавити њима. Али могу изабрати да се њима не бавим.

Сигурно кад се пређе нека граница, човјек мора да одговори. Али, ствар је личног избора и избјегаваћу колико год је могуће. Да ли имам страх од тога? Вјерујте да немам. Граду је потребна пристојност и надам се да ће то грађани препознати. А да се ради о страху или незнању бављења прљавом кампањом, вјерујте да није. Само ствар личног избора.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести